Tilbage til oversigten over Fondens artikler

04.02.2023

Store legater til Meat Tomorrow og Yuman

CO2 venligt svinekød fremstillet i et laboratorium uden grynt og robotter, der kan spare travle sygeplejersker for millioner af skridt. Kan det virkelig passe?

Ja, det kan det, for to fremadstormende virksomheder startet af studerende på Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet  modtog i dag hver et Youth Startup Investment Potential legat på 100.000 kroner som investeringsparate start ups.

Meat Tomorrow, der fremstiller svinekød af stamceller var ved Fondens Årsdag 2023 repræsenteret af forskningsdirektør Matias Ankjær og   teknisk direktør David Valbjørn Christensen, der var virkelig glade for deres legat.

- Det er et kæmpe klap på skulderen, at komiteen synes, vi er værd at støtte. For os er det en blåstempling af kultiveret kød og en kæmpe hjælp i vores videre teknologiske udvikling, siger David Valbjørn Christensen.

I bedømmelseskomiteen sad Anders Thelborg fra Bristol Myers Squibb, Mia Wagner fra Nordic Female Founders og Business Angel Louise Herping Ellegaard.

Om virksomheden sagde dommerne, at "det er en virksomhed, som løfter et stort samfundsansvar og kan blive en del af løsningen på klimakrisen. De er professionelle, de har et stærkt team og et kæmpe forretningsmæssigt potentiale".

Mere tid til patienterne
Også Sara López Alaguero og Andrei Chirtoaca fra Yuman var lykkelige for legatet, som kan gøre en stor forskel for arbejdet med robotter, der kan transportere pilleglas, handsker, bandager, måltider og andre mindre ting på hospitaler og på den måde frigøre sygeplejerskernes tid, så der bliver mere tid med patienterne.

- Vi er meget glade og overraskede! Vores første legat var et Mikrolegat, så Fonden for Entreprenørskab har virkelig støttet os fra starten. Lige nu har vi kun én robot, så vi kan ikke teste og udvikle på samme tid, men med det nye legat kan vi få to mere, så vi kan udvikle på en og teste med den anden, siger Sara Lopez Alaguero og bliver suppleret af sin co-funder.

- Men det har ikke kun økonomisk betydning. Det er også en blåstempling af vores projekt og en kæmpe motivationsfaktor, når nogen tror på os, som komiteen her, siger han.

Om robotvirksomheden sagde dommerkomiteen, at "De løfter et stort samfundsansvar og viser, at man med innovation og ved at tænke smartere kan frigøre ressourcer og få de varme hænder i sundhedssektoren hen til kerneopgaven, nemlig patienterne. Og så er teamet her kommet meget langt med forholdsvis få midler og har nået en detaljegrad, som er beundringsværdig.