Tilbage til oversigten over Fondens artikler

31.10.2024

Jury for Diversitetspris, Anders Thelborg: “Det er typisk dér, hvor magien opstår”

Det er menneskeligt meningsfuldt at have diversitet på sin arbejdsplads. Det mener Anders Thelborg, direktør for den danske del af medicinalvirksomheden Bristol-Meyers Squibb og en del af juryen for Fonden for Entreprenørskabs diversitetspris. Han har med egne øjne set, hvad diversitet i entreprenørskab og i virksomheder kan gøre for mennesker. Særligt i hans branche, hvor nye perspektiver i sidste ende kan redde liv.  Herunder kan du læse, hvorfor den danske medicinaldirektør placerer diversitet i entreprenørskab som en nøglefaktor.

Hvorfor er det vigtigt med diversitet i entreprenørskab? 

Innovation og nye perspektiver på problemstillinger er selvsagt vigtigt i alle brancher, men jeg synes, at vi i medicinalbranchen godt må gøre en ekstra indsats for at fremme diversitet i entreprenørskab, fordi det i sidste ende kan være med til at redde liv.

Diversitet er et helt centralt element. Jeg har ved selvsyn set, hvordan forskellighed bringer andre perspektiver og sætter et nyt lys på problemstillingerne. Det kan resultere i, at vi ender med et produkt eller en løsning på et helt andet niveau, alene fordi vi har gjort en indsats for at sammensætte en gruppe af forskellige køn, etniciteter, fagligheder og så videre.

Jeg arbejder i den forskende lægemiddelindustri, og her kan jeg bare konstatere, at når vi insisterer på at sætte læger, farmaceuter eller andre sundhedsvidenskabelige studerende eller jobsøgende sammen med andre individer med helt anden uddannelsesbaggrund – f.eks. humaniora - så kommer der nye perspektiver og idéer frem, som vi ikke havde evnet at se alene med et sundhedsvidenkabeligt afsæt.

Har du et eksempel på, hvordan diversiteten har været med til at styrke BMS? 

Inklusion og diversitet er med til at definere, hvordan vi i BMS træffer beslutninger. Det gælder ikke kun i Danmark men i hele organisationen. Vi mener, at hvis vi skal i mål med vores mission om at opdage, udvikle og levere innovativ medicin, der hjælper mennesker med at bekæmpe alvorlige sygdomme, så skal vi bruge diversitet aktivt i blandt andet vores organisering og rekruttering.

Et konkret eksempel er fra coronanedlukningen i Danmark. Her var det ikke muligt for de pårørende at møde fysisk op, hvilket er ret væsentligt inden for kræftbehandling, hvor pårørende også skal have den nødvendige information, træning, sparring og uddannelse i forhold til at forstå den syges sygdomsforløb.  

En af de ansatte med en humanistisk, sociologisk baggrund kom på den idé, at vi kunne lave en ”drive-in” for de pårørende i Aarhus. Med den sikrede vi os, at man ikke kom for tæt på hinanden, men alligevel fik den nødvendige viden på et specifikt sygdomsområde – og ikke mindst den nødvendige omsorg og kontakt i en så svær situation, som et kræftforløb er. Det var et lavpraktisk men meget værdifuldt tiltag, som jeg mener, har større chance for at komme frem, når man netop har mennesker med forskellige baggrunde og perspektiver.

Hvorfor har du valgt at være jury for diversitetsprisen? 

Det er en ekstremt vigtig agenda. Jeg oplever, at der er nogle strukturelle udfordringer, som jeg nogle gange har svært ved at gennemskue i forhold til diversitet. Det gælder også i vores branche.  

Et eksempel er, at der er meget få kvinder på senior- og lederpositionerne. Ikke fordi diversitet skal handle om køn udelukkende, men vi kan bare konstatere, at det er meget svært for kvinder at komme frem og besidde seniorlederstillinger i vores industri. 

Det vil jeg gerne være med til at ændre, fordi forskellige dynamikker i en gruppe gør, at der kommer bedre output. Så jeg er med, fordi der er en kæmpe værdi i at sikre diversitet og lige adgang for alle.

Hvad kommer du til at kigge efter som en del af juryen?

Diversitet i min verden er ikke bare køn. Det er alt fra etnicitet, kulturel- og uddannelsesmæssig baggrund og alder. Så jeg vil vurdere over en bred vifte, hvordan projekterne taler ind i forskellige kategorier. Derudover er det vigtigt for mig, at man også lykkes med det, man siger, man vil, og ikke mindst, hvordan man lykkes med det. Er det mere end bare ord og intentioner? 

Hvis du skulle give nogle gode råd til unge entreprenører, hvad ville det så være? 

Mød op fordomsfrit. Bliv opmærksom på egen bias og forsøg at få dem fjernet. Forsøg at se på hvilke organisationer og virksomheder, som er de mest succesfulde i verden. Når I gør det, så tror jeg, at I vil kunne konstatere, at de organisationer, der er succesfulde, det er dem, der har en divers gruppe af mennesker. Det er typisk dér, hvor magien opstår.