10.11.2024
Anja C. Jensen er HK’s første kvindelig formand: “Det giver mig stadigvæk nogle puf”
120 år skulle der gå, før der blev valgt en kvindelig formand for HK. Valget faldt på den nu 54-årige Anja C. Jensen fra Frederiksberg, og i dag kan hun bryste sig af at have siddet på posten i tre år. HK-formanden er i år jury for Fonden For Entreprenørskabs diversitetspris, og der er en helt særlig grund til, at hun har sagt ja til det ansvar.
Kvinde i maskuline rum
Du er jo HK's første kvindelige formand. Hvad har det betydet for dig?
Det var for mig et meget stolt øjeblik, og et vigtigt øjeblik for HK, som har været et forbund, hvor vi i 120 år har haft mandlige formænd. Det har været på trods af, at der var 75 procent kvindelige medlemmer. Så da jeg blev valgt som HK’s formand i oktober 2021, var det ikke kun særligt for mig, men for hele HK. I tiden efter emmede der en kæmpe gejst og energi over, at vi ligesom brød igennem det her glasloft.
I forhold til diversitet og at du er den første kvindelige formand for HK, kunne du mærke, at du trådte ind i en stilling, som havde primært været besat af mænd?
Ja, absolut. Det kunne jeg mærke, når jeg trådte ind i nogle meget maskuline rum, og i flere sammenhænge sad jeg til bords med mange mænd. Men på den måde blev jeg også opmærksom på, at jeg ikke bare per automatik skulle agere maskulint.
I dag kan jeg jo godt se, at der stadig er en meget maskulin måde at håndtere tingene på, og det også er sådan, at man nogle gange får tingene igennem. Det er eksempelvis ved at slå i bordet, tale lidt højere og stille krav. Det skal vi stadigvæk gøre, men jeg er nødt til at gøre det på min måde som kvinde.
Når det er sagt, så er der også sket forandringer over de senere år. I dag er der faktisk flere medlemmer af fagforeninger, som er repræsenteret af kvinder, så på den måde har vi brudt med traditionen for, at det i udgangspunktet er mænd, der sidder for bordenden i fagbevægelsen.
Den meget traditionelle, maskuline tilgang til magt og ledelse giver mig stadigvæk nogle puf, men jeg er bare nødt til at rejse mig op igen og sige til mig selv, at jeg tror på, at det er det rigtige, jeg gør. Jeg er nødt til at gøre det på min måde.
Fra at du startede med at være HK’s kvindelige formand i 2021 og få nogle puf, til nu. Kan du mærke nogen forandringer?
Ja, det kan jeg helt klart. Jeg kan mærke, at der er en anden åbenhed over for, at tingene gøres på en anden måde. Så kan jeg mærke, at jeg hviler mere i det, og jeg sidder ikke hele tiden og tænker, “åh nej, skulle jeg nu have gjort noget andet, eller havde det været smartere, hvis jeg havde gjort som min forgænger".
Jeg sidder lidt tungere i stolen, og jeg kan mærke, at det, jeg gør, faktisk skaber nogle rigtig fede resultater.
Er diversitet så noget, I arbejder med på arbejdspladsen?
Vi arbejder i meget høj grad med diversitet. Vi ser mangfoldighed som en styrke, og vi er meget optagede af, at vi også afspejler det, blandt andet i vores kommunikation både internt og eksternt. Her har vi fokus på at undgå kønnet sprog og kønsstereotype billeder. Vi har også vedtaget både en ny ligestillingspolitik og en ny politik for mangfoldighed og inklusion.
Hvordan holdes gejsten og motivationen for at arbejde progressivt med diversitet?
Det er et rigtig godt spørgsmål. Jeg tror, at vi i Danmark kan blive bremset af idéen om, at vi har fuld ligestilling, og alt er vidunderligt. Men vi kan jo kigge ud ad vinduet og se, at vi jo ikke har fundet løsningen på alle udfordringer. Vi må derfor stå fast på, at vi skal se på verden som om, den er kontinuerligt under forandring, og at vi skal blive ved med at skubbe på for at sikre mere diversitet.
Rollemodel
Hvorfor har du valgt at være jury for diversitetsprisen?
Det er et emne, som ligger mig meget på sinde. Det handler selvfølgelig om mere end bare køn, men vi må ikke underkende værdien af at have rollemodeller for fx unge kvinder. Så jeg ser det som en forpligtelse, at vi kvinder, der har en platform til at ændre på tingene, står tydeligt frem, så unge har nogle at spejle sig i. Og det handler om meget mere end køn.
Hvorfor er det vigtigt med diversitet i entreprenørskab?
Diversitet skaber et bedre fundament for idéer og løsninger. Vi skal have alles gode idéer med, både i de små og store udfordringer. Men for at få de idéer kræver det et bredt udsyn. Så jo flere med forskellige baggrunde, erfaringer og viden, jo større muligheder er der for, at vi kan se tingene fra nye vinkler. Diversitet er derfor vigtigt i entreprenørskab, for at vi ikke mister udsynet og de gode ideer.
Som jury for diversitetsprisen, hvad kommer du til at kigge efter, når du skal foretage din bedømmelse?
Jeg kommer til at kigge efter nye løsninger på nogle af alle de udfordringer, vi kender, inden for bæredygtighed, den grønne omstilling og kunstig intelligens, og hvordan de kan bidrage til nye løsninger og idéer. Som formand for HK er jeg tæt knyttet til det merkantile område. Jeg vil derfor kigge på kandidaternes forretningsforståelse og købmandskab. Desuden ser jeg også på, hvordan de skaber endnu bedre kvalitet i deres løsninger.
Tro på det
Hvis du skulle give nogle råd til andre kvinder, der også drømmer om at komme op på toppen, hvad vil du så sige til dem?
Jamen, så vil jeg sige til dem, at de skal huske at bevare sig selv, og at de skal passe på ikke at komme til at spille med, hvis de møder denne “mande”-kamp. De skal forblive dem selv. Der er masser, som kvinderne kan lære af mændene, men der er også rigtig meget, som mændene kan lære af kvinderne. Det kræver, at man har staminaen til at stå det igennem uden at miste sig selv. Vigtigst af alt, man skal tro på det.