Demokratisk iværksætteri

Drømmer I om at starte sammen, styre sammen og vokse sammen? At indgå i et fællesskab med et fælles formål? At se noget vokse og gå fra ide til virkelighed? Så er demokratisk iværksætteri måske noget for jer? Demokratisk Iværksætteri er en lidt anden måde at tænke iværksætteri, ejerskab og formål i en eventuelt kommende virksomhed. Alt det kan I blive klogere på herunder.

Demokratiske virksomhedsformer

I demokratiske virksomhedsformer er det medarbejdere, producenter eller forbrugere, der selv ejer og styrer virksomheden i fællesskab, efter princippet "én deltager, én stemme". Herved får de en direkte indflydelse på beslutninger om virksomhedens drift, økonomi og fremtidige retning. Ved demokratisk iværksætteri forstås altså, at starte en formålsdrevet virksomhed, der hviler på et demokratisk grundlag. Danmark har allerede en rig tradition for demokratiske virksomheder, hvor medlemmerne har betydelig indflydelse.

Medarbejderejet

En medarbejderejet demokratisk virksomhed er en virksomhed, hvor medarbejderne ejer og styrer virksomheden i fællesskab. Det betyder, at medarbejderne har en direkte indflydelse på beslutninger om virksomhedens drift, økonomi og fremtidige retning.

Mød Analyse & Tal

Producentejet

Producentejede demokratiske virksomheder er virksomheder, hvor producenterne selv ejer og styrer virksomheden i fællesskab. Dette betyder, at de personer eller virksomheder, der producerer varer eller tjenester, har direkte indflydelse på virksomhedens drift og beslutninger.

Mød Thise Mejeri

Forbrugerejede

En forbrugerejet demokratisk virksomhed er en virksomhed, hvor forbrugerne, der køber virksomhedens produkter eller tjenester, ejer og styrer virksomheden i fællesskab. Dette betyder, at forbrugerne har direkte indflydelse på virksomhedens produktkvalitet, hvilket sikrer et stærkt fokus på at opfylde forbrugernes behov og ønsker. Eksempler på forbrugerejede demokratiske virksomheder kan findes inden for detailhandel, realkredit, pension, forsikring og forsyning.

Mød Københavns Fødevarefællesskab

Formål

Demokratiske virksomheder er karakteriseret ved at den, udover at være erhvervsdrivende, også har et andet formål. Det er dette formål medlemmerne er fælles om og det der motiverer og engagerer dem.

Som demokratiske iværksættere skal I derfor forholde jer til virksomhedens formål samt hvordan medlemmerne inddrages og engageres i beslutningstagningen.

Interesser

Som iværksættere skal I være opmærksomme på hvis interesser I varetager.

At være shareholder betyder normalt at man har og varetager sine økonomiske interesser, udover dette behøver man ikke at være enig med hvad virksomheden foretager eller hvad den har af værdier. Verdens 1000 største virksomheder, der står for 80% af den industrielle produktion er sat i verden med det formål.

At være Stakeholder betyder at man har del i et formål eller en vision, og derfor vil man i reglen være enig i at formålet giver mening og stemmer overens med ens egne værdier. Stakeholder-modellen er ofte brugt i demokratiske virksomheder.

Hvem har indflydelse?

Ejerskab og governance

Ejerskab

Klassiske ejerformer inkluderer enkeltmandsvirksomheder, interessentskaber, ApS og A/S. Ejerskab fordeles ofte via andele eller aktier, hvor større ejere har mest magt, mens medarbejdere sjældent har indflydelse.

Medejerskab

Medejerskab i demokratiske virksomheder betyder, at medarbejdere både ejer og styrer virksomheden. Beslutninger træffes kollektivt, hvilket skaber lighed, ansvarsfølelse og en stærk fælles vision for succes.

Inspiration

Hierarkisk beslutningstagning er typisk for traditionelle virksomhedsformer som aktieselskaber. Her træffer direktionen, i sidste ende beslutningerne, som de også har ansvaret for. Demokratiske virksomheder er kendetegnet ved, at ejerskab, ansvar og ledelse deles mellem medlemmerne. Her bør I overveje hvordan man får medlemmerne involveret i beslutningsprocesserne. Skal det være et direkte demokrati, hvor alle har indflydelse og stemmer om alle beslutninger, eller skal det være et repræsentativt demokrati, hvor hverdagens beslutninger træffes af nogle få og de øvrige kun inddrages i de store beslutninger?  Skal det gå på skift eller måske ske ved lodtrækning? 

Du kan lære mere om demokratiske virksomheder her:

Erhvervsstyrelsen

Virksomhedsguiden

 

Besøg Rochdale Pioneers

Rochdale ved Manchester i England, er kendt som fødestedet for den moderne kooperative bevægelse.

I 1844 grundlagde en gruppe vævere den første vellykkede kooperative butik og udviklede de oprindelige kooperative principper, som stadig er grundlaget for kooperativer verden over. Rochdale Pioneers Museum, tilbyder en dybdegående indsigt i kooperativernes historie og principper.

Læs mere om Rochdale Pioneers

Demokratiske virksomheder i Danmark

Der har formentlig eksisteret organisationsformer, der minder om kooperativer og andelsforeninger, længe før de blev kaldt sådan. I Danmark forbinder vi ofte demokratiske virksomheder med andelsbevægelsen, der blomstrede frem fra midten af 1800-tallet. Langt de fleste mennesker levede dengang på landet og var beskæftiget indenfor landbruget. Bønderne var trætte af at det var så dyrt at forarbejde mælk, at det kun kunne betale sig, hvis man havde en meget stor mælkeproduktion. Derfor gik bønderne sammen om at stifte fælles andelsmejerier. På den måde kunne selv bønder med mindre landbrug, få adgang til de samme faciliteter og ydelser som de store landbrug. Den samme bevægelse skete indenfor kødproduktion. ARLA og Danish Crown er fortsat dominerende på det danske marked – og er fortsat ejet af producenterne.

I Thisted blev oprettelsen af den første brugsforening begyndelsen på andelsbevægelsen. Her stiftede lokale forbrugere en brugsforening, som gjorde det muligt at handle billigere ind i fællesskab. I dag er Coop stadig ejet af medlemmerne og er en af de største dagligvarebutikker i Danmark.

Ved at gå sammen i demokratiske virksomheder opnåede bønderne altså en markant effektivisering og kvalitetsforøgelse. Omtrent samtidig med at andelstanken bredte sig på landet, begyndte de gensidige forsikringsselskaber at opstå. I midten af 1800-tallet var der relativt hyppigt brande. De havde ofte altødelæggende konsekvenser for de mennesker, der blev ramt og mistede alt fra den ene dag til den anden. De gensidige forsikringsselskaber gjorde det muligt at dele omkostningerne, ved at man løbende betalte et mindre beløb til et fælles forsikringsselskab, der kunne yde økonomisk kompensation, når uheldet var ude. I byerne begyndte byggeforeningerne og siden andelsboligforeningerne at spire frem. Også her var grundprincippet, at man, fremfor at sidde med store omkostninger individuelt, gik sammen i fælles foreninger, der byggede eller købte ejendomme og lejede boliger ud til foreningens medlemmer. Også inden for forsyningsområdet har andelstanken været definerende for, hvordan de forsyningsselskaber, som sørger for at vi har adgang til elektricitet, varme og rent vand i vores hjem, fungerer. Eksempelvis er mange af de vandværker, som leverer vand til danskernes hjem, ejet og styret af forbrugerne selv. Det samme gør sig gældende for en række realkreditinstitutter og banker. Demokratiske virksomheder findes altså i mange formater og inden for en bred vifte af brancher. I dag findes der over 18.000 demokratiske virksomheder i Danmark og de demokratiske virksomheder står for knap 9 % af danske virksomheders omsætning. Hver 5. privatansatte dansker arbejder i en demokratisk virksomhed. De demokratiske virksomheder har dermed fortsat stor betydning for landets økonomi og for danskernes hverdag.

Læs meget mere om demokratiske virksomheder her:

Tænketanken Demokratisk Erhverv

Kooperationen

 

Podcast

Lyt til Podcasten "Demokratisk Iværksætteri"

Demokratisk iværksætteri er en podcastserie, der dykker ned i historierne bag iværksættere, som driver deres virksomheder på utraditionelle og demokratiske måder.

Her møder vi Malthe Mathies Løcke fra Dream Delivery, Laura Klakk fra Logladies og Jens Kruuse fra Catapult Projects. Vi taler om hvordan de integrerer demokratiske principper i deres forretningsstrukturer, fra beslutningstagning til profitdeling. Endvidere kan du møde Martin Justesen, fra Kooperationen, der fortæller om hvordan I starter en Demokratisk Virksomhed samt Jens Jonathan Steen fra Tænketanken for Demokratisk Erhverv, der fortæller om betydningen af Demokratiske virksomheder både i et globalt og nationalt perspektiv.  

Lyt med og bliv inspireret af, hvordan demokratisk iværksætteri kan forme fremtidens erhvervsliv.

Find den på spotify her

Kom igang

Få overblik over ejerformer

Når I starter virksomhed, er valg af virksomhedsform meget afgørende. Valget påvirker ansvar, økonomi og administration, så overvej det nøje.

Læs mere her

Start jeres egen demokratiske virksomhed

Hvis I overvejer at starte egen demokratiske virksomhed, kan I hos Kooperationen, læse mere om hvordan I gør.

Læs mere her

Omdan en virksomhed til at være demokratisk

Har I en virksomhed, som I overvejer at omdanne til at være demokratisk? Så kan I læse mere om hvordan man gør det på Virksomhedsguiden.

Læs mere her