12.11.2024
Dragt til hjemløse, vandtætte fodboldstøvler og kølepude til kørestolsbrugere: Her er de talentfulde unge vindere til Danmarks Entreprenørskabsfestival
K.B. Hallen var fyldt med dygtige unge elever fra landets ungdomsuddannelser, da idérigdom, læring og handlekraft blev fejret til den helt nye Danmarks Entreprenørskabsfestival. Undervejs blev der powerpitchet idéer i tre forskellige programmer og uddelt en helt ny iværksætterpris, som erhvervsminister Morten Bødskov overrakte.
Over tusinde elever, lærere og erhvervsfolk var samlet til Danmarks Entreprenørskabsfestival, som Fonden for Entreprenørskab afholdt i K.B. Hallen for ungdomsuddannelser.
Eleverne fra HHX, HTX og EUD mødte op med et væld af gode idéer, som de pitchede foran erhvervsfolk som et led i entreprenørskabsprogrammerne henholdsvis Business Mind Programme, Tech Innovation Programme og Kickstart Programme. I hvert program blev der fundet en top tre, som vandt 10.000, 6.000 og 4.000 kroner.
Top tre i Kickstart Programme (EUD) blev:
Vinder: Multi Suit fra Vejen Business College
Idé: En dragt til hjemløse og flygtninge under de kolde vintermåneder. Dragten skal hjælpe til at mindske dødsfald og give tryghed.
Vinderne: Julie Hvistendal, Ella Victoria Thorøe og Silke Kargo-Petersen siger:
"Vi er i chok. Vi havde virkelig ikke regnet med det. Vi er egentlig startet som en sjov ide, som nu er blevet til virkelighed. Vi har været i gang med ideen undervejs i vores uddannelse og første gang vi deltog kom vi ikke igennem. Men det her forløb har givet os noget tror på os selv og mulighed for at bygge videre på ideen. Vi har virkelig kunne bruge sparring med dommere til at forbedre vores produkt. Nu skal vi i gang med at lave samarbejder og få vores dragt ud til hjemløse og flygtninge."
2. plads: Zizzling fra CELF Nykøbing Falster
Idé: Chips af rodfrugterester til at minimere madspild og for at give flere smagsvarianter
3. plads: Greenswap fra U/NORD Frederikssund
Idé: Minimere tøjproduktion og bortskaffelse af tøj via en app, hvor man kan købe, sælge og bytte tøj.
Sponsor: Think Human Foundation
Top tre i Business Mind Programme (HHX) blev:
Vinder: Drifa fra Jesper Buchs Iværksætterakademi
Idé: Vandtætte og svedtransporterende fodboldstøvler
Vinderne Alexander Hjulmann, Tobias Hobbs, Victor Rasmussen siger:
"Vi har lavet vandtætte fodboldstøvler, fordi lige siden vi var mindre, har vi haft problemer med våde, nedkølede tæer, da vi spillede fodbold. Så nu har vi fundet en idé til et produkt i skoen, der sørger for at gøre dem vandtætte, men også kan transportere sved, når det er varmt."
"Det er superfedt at vinde. Dagen har også været god, hvor det har været fedt at øve sine pitches forans gode dommere og så mange mennesker. Nu vil vi bruge pengene til at arbejde videre på prototypen."
2. plads: Ecofishing fra Lyngby Handelsgymnasium
Idé: Bæredygtige fiskenet som nedbryder sig selv i havvand på 48 timer, hvis fiskerne taber nettet. Efter brug kan de med varmebehandling blive som nye igen.
3. Safesip fra Jesper Buchs Iværksætterakademi
Idé: Vil gøre nattelivet sikere med et armbånd, der viser, om en drink er drugged
Top tre i Tech Innovation Programme (HTX) blev:
Vinder: Therma Comfort fra Roskilde Katedralskole
Idé: Særlig temperaturregulerende og ergonomisk kølepude til kørestolsbrugere
Vinderne Lily Johanne Gantzel Tang, Isabella Christensen, Karoline Lehnsdal, Kristine Nielsen siger:
"Vi er meget glade, det er overvældende. Det var lidt grænseoverskridende i starten at skulle præsentere foran så mange mennesker og for dommerne, men det er virkelig gået godt, og dommerne var meget søde.
"Vi er virkelig blevet grebet af iværksætteri efter det her, så nu vil vi bruge præmiepengene til at komme videre med idéen."
2. plads: Trailmasters fra EUC Sjælland
Idé: Ramper og cykelbaner til bmx og mountain bike.
3. plads: TSV Med fra Roskilde Katedralskole
Idé: Medicindoseringsmaskine til ældre og kronikere, som er ergonomisk og væsentligt billigere end andre produkter på markedet.
Danske Bank er hovedsponsor til HHX- og HTX-programmerne. Ifølge Anne Juel Jørgensen, børne- og ungechef i Danske Bank, er entreprenørskabsprogrammer og inspirerende festivaler som Danmarks Entreprenørskabsfestival afgørende, fordi det er med til at støtte børn og unges udvikling.
”Hvis Danmark skal blive verdens bedste iværksætterland, er det afgørende, at vi støtter, udfordrer og udvikler vores børn og unges iværksætterevner, og det vil Danske Bank gerne bakke op om. At blive en dygtig iværksætter kræver ikke kun grundlæggende økonomiske færdigheder, men også evnen til at samarbejde, håndtere modgang og kommunikere sin vision klart og tydeligt. Alle disse nøglekompetencer er noget, som de unge iværksættere får mulighed for at udvikle både op til og under Danmarks Entreprenørskabsfestival. I tæt samarbejde med Fonden for Entreprenørskab lægger Danske Bank vægt på at ruste eleverne med netop de praktiske erfaringer, den træning og den nødvendige støtte, de behøver for at forfølge deres entreprenør drømme,” siger Anne Juel Jørgensen.
HK Danmark og BNY Mellon sponsorerer også de to programmer.
Christian Vintergaard, direktør i Fonden for Entreprenørskab, glæder sig over alle de dygtige elever, der mødte op til festivalen med stor energi og idérigdom.
”Jeg ønsker vinderne et stort tillykke. De har markeret sig i et stærkt felt af unge mennesker. Vi har med festivalen ønsket at inspirere unge til at forfølge deres iværksætterdrømme og skabe virksomheder, der gør en forskel, samtidig med at vi ville vise, at vi her i Danmark har nogle dygtige unge elever. Det er vinderne, men også alle de andre dygtige hold eksempler på,” siger han.
Ny iværksætterpris
I dag var også dagen, hvor erhvervsminister Morten Bødskov uddelte Iværksætterprisen for første gang. En ny pris som vi uddeler i tæt samarbejde med Erhvervsministeriet. Prisen er opdelt i tre kategorier. Læs om vinderne og deres virksomheder herunder.
Vinder i kategorien "håndværk revitaliseret"
Virksomheden Acembee med Oline Ryberg Stærke og Holger Bregnhøj Weise vinder 100.000 kroner og titlen som indehaver af Erhvervsministeriets og Fonden for Entreprenørskabs iværksætterpris i kategorien håndværk revitaliseret. Prisen blev overrakt af erhvervsminister Morten Bødskov og Christian Vintergaard, direktør i Fonden for Entreprenørskab til Danmarks Entreprenørskabsfestival i K.B. Hallen i København.
Acembee fremhæver byggebranchen som en af de største kilder til forurening, og der er ifølge dem et akut behov for løsninger, der kan reducere energispildet. 55% af strømforbruget på byggepladser sker uden for arbejdstiden - ofte på opvarmning og belysning af tomme skurbyer. Dette skaber både unødvendige omkostninger og CO2-udledninger. Acembee har udviklet en løsning, der automatisk styrer energiforbruget på byggepladsen ved hjælp af IoT-sensorer og relæer. Deres system tilpasser energiforbruget efter byggepladsens aktivitet og sikrer, at strøm kun bruges, når det er nødvendigt. Virksomheden har allerede bevist en energibesparelse på over 40%.
Oline Ryberg Stærke fra Acembee udtaler:
"Vi er virkelig glade for at vinde, og pengene falder på et tørt sted, da vi har fundet en måde til at gøre vores produkt dobbelt så effektivt, og det kræver ny kapital. Vi ser også prisen som et symbol på, at der er forandringer på vej i forhold til iværksætteri i Danmark, og vi er stolte over, hvis vi kan være med til at inspirere alle de dygtige elever, der er her i dag."
Det var blandingen af teknologi og en plug and play-løsning, der hurtigt kan udbredes til en branche, der kan spille en stor rolle i at mindske CO2, som imponerede erhvervsminister Morten Bødskov, direktør i Fonden for Entreprenørskab Christian Vintergaard og juryen bag prisen bestående af Louise Lachmann - bestyrelsesforperson, Fonden for Entreprenørskab, Christian E. Elling - Managing Partner fra Lundbeckfonden BioCapital Christin Tuxen - Chef for Erhvervskunder i Danmark, Danske Bank og Lotte G. Lundberg - Direktør, Den Danske Maritime Fond.
Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler:
”Bygge- og anlægsbranchen er en af de tunge poster i det danske klimaregnskab, og der er brug nytænkning for en mere bærerdygtigt retning. Det har Acembee formået med en simpel tankegang om, at strøm selvfølgelig kun skal bruges, når det er nødvendigt. Deres unikke løsning bidrager til en af de helt store udfordringer for den grønne omstilling: At reducere vores energiforbrug her og nu. Stort tillykke til Acembee for at sørge for en grønnere fremtid."
Vinder i kategorien "diversitet"
Virksomheden Team Driver med Camilla Beenfeeldt, Anthony Sangano og Charles Garvang vinder 100.000 kroner og titlen som indehaver af Erhvervsministeriets og Fonden for Entreprenørskabs iværksætterpris i kategorien diversitet. Prisen blev overrakt af erhvervsminister Morten Bødskov og Christian Vintergaard, direktør i Fonden for Entreprenørskab til Danmarks Entreprenørskabsfestival i K.B. Hallen i København.
Team Driver arbejder målrettet på at innovere en transportbranche, der i mange år har været overset, når det kommer til udvikling af arbejdsmiljø og fællesskab. Transportbranchen har længe stået stille, hvad angår forbedringer, der reelt hjælper chaufførerne i deres daglige arbejde. Det vil de tre iværksættertalenter ændre ved at introducere nye teknologier og værktøjer, der ikke blot forbedrer trivsel, men også bringer sektoren ind i en moderne æra. Med deres digitale platform samler de alt nødvendig information ét sted og giver chaufførerne mulighed for både at opretholde online forbindelser og arrangere fysiske møder. Dette er særligt vigtigt i en branche, der ofte er præget af isolation. Samtidig integrerer Team Driver AI-teknologi, der hjælper med at tackle læse- og indlæringsvanskeligheder, og de opdaterer løbende indholdet i appen baseret på chaufførernes egne spørgsmål og behov.
Charles Garvang fra Team Driver udtaler:
"Det er vildt at vinde, især når vi har set, hvem vi har været oppe imod. Det er ikke en hemmelighed, at det er hårdt at være en startup, så pengene og anerkendelsen hjælper både på selvtilliden og vores videre iværksætterrejse."
"Pengene skal blandt andet bruges til at styrke og fortsætte opbygningen af fællesskaber i branchen. Man har mange alenetimer som chauffør. I gamle dage kunne man kalde over en walkietalkie. Den er væk, men vi vil have det stærke fællesskab tilbage i branchen, så der er nogen at tale med, når man kører på landevejen klokken tre om natten."
Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler:
”Først og fremmest skal der lyde et stort tillykke til vinderne Team Driver. De har formået at skille sig ud i et særdeles stærkt felt, der alle bidrager til at skabe et mere inkluderende og alsidigt erhvervsliv. Og der er ingen tvivl om, at vi har brug for mere diversitet i Danmark. Det gælder også blandt vores virksomheder. Jeg er derfor glad for at se, at diversitet også er noget, som danske iværksættere vejer højt. Jeg ser frem til at følge med i Team Drivers udvikling og se, hvordan de formår at arbejde videre med deres spændende projekt.”
Vinder i kategorien "life science"
Virksomheden Yuman med Sara Lopez Alaguero og Andrei Chirtoaca vinder 100.000 kroner og titlen som indehaver af Erhvervsministeriets og Fonden for Entreprenørskabs iværksætterpris i kategorien life science. Prisen blev overrakt af erhvervsminister Morten Bødskov og Christian Vintergaard, direktør i Fonden for Entreprenørskab til Danmarks Entreprenørskabsfestival i K.B. Hallen i København.
Yuman er en startup virksomhed, grundlagt i februar 2022, der udvikler mobile robotter, kaldet Buddy, til sundhedssektoren. Buddy frigør tid fra sundhedspersonale ved at transportere medicinsk udstyr, mad og vasketøj på hospitalsafdelinger og plejehjem, køre leveringer mellem afdelinger eller håndterer intern logistik.
Sara Lopez Alaguero fra Yuman udtaler:
"Vi er meget glade for at vinde prisen. Vi har arbejdet med vores startup to et halvt år. Det er en stor motivation at få en pris som denne, fordi vi er i en sektor, hvor mange fortæller dig, hvor svært det er at blive en succes og skabe en virksomhed. Så at nogen anerkender din virksomhed er en stor anerkendelse, men også en døråbner. Vi har mange interesserede hospitaler nu, så pengene falder et godt sted og vil blive brugt til at bygge flere robotter og accelerere vores ekspansion."
Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler:
”Life science er en dansk styrkeposition, og Danmark har nogle af de største og mest innovative virksomheder inden for feltet. Alligevel har Yuman vist, at vi stadig har mere at byde på. Der skal derfor lyde et stort tillykke til dem for at være med til at holde Danmark i front i en industri, der ikke blot skaber arbejdspladser og vækst i Danmark, men som løfter livskvaliteten for mennesker verden over.”