Tilbage til oversigten over Fondens artikler

14.12.2021

Elever fra Aarhus imponerer og vinder Global Goals Programme 2021



STX-elever fra Aarhus Katedralskole havde en så innovativ og entreprenant idé, at de slog alle konkurrenter af banen, da de tirsdag den 14. december løb med sejren i Global Goals Programme 2021, som Fonden for Entreprenørskab og Røde Kors afholdt for første gang

 

Innovationen og entusiasmen har boblet om kap, mens 45 hold fra STX-uddannelser i hele landet tirsdag den 14. december har dystet på gode ideer i Global Goals Programme 2021. Programmet er skabt i et samarbejde mellem Fonden for Entreprenørskab og Røde Kors, hvor de deltagende hold med udgangspunkt i et af de 17 verdensmål har arbejdet med et konkret problem og skabt en løsning.

 

De mange unge har skulle overbevise erfarne erhvervsfolk heraf fire fra Røde Kors om, at deres idé var den bedste, og vinderne blev honoreret med både penge, trofæ og virtuelle klapsalver.

 

Fem elever fra Aarhus Katedralskole var knivskarpe, da de online pitchede deres idé. Glæden strålede da også ud af dem, da de efter en langs dags intensiv konkurrence blev udråbt som de første vindere af Global Goals Programme.

 

Eleverne, Ursula Gustafsen, Noé Gormsen Narciss, Andreas Thor Jørgensen, Sofie Strange Bielefeldt og Rosa Isabella Bang Andersen, har udviklet idéen Din Studietur, der er prepackage-studieture, der er designet efter specifikke studieretninger. Gruppen har i samarbejde med DSB har udviklet en grønnere og mere bæredygtig studietur, der har fokus på både det sociale og faglige miljø i klassen. Derudover vil turene være forholdsvis billige, så alle i klassen har mulighed for at komme med.

 

- Det er vildt og surrealistisk, at vi har vundet. Der var rigtig mange hold med, og vi synes, der var rigtig mange, der var mega gode. Derfor kom det som stor en overraskelse, da det blev os. Vi har været i gang siden september, og det har været et vildt fedt projekt at arbejde med, fordi vi virkelig har haft tid til at gå i dybden med vores arbejde og rette til, hvis der har været noget, som ikke har fungeret. Vi ved ikke, hvad der skal ske med vores idé nu, men det kan godt være, at vi skal arbejde videre med den, siger de glade vindere fra Din Studietur.

 

Eleverne bag Din Studietur har vundet 10.000 kr. sponsoreret af Fonden for Entreprenørskab og uddelt af Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors.

 

Idéer inden for bæredygtighed, motionsvaner og ensomhed blev også belønnet

 

Andenpladsen i konkurrencen gik til holdet Green-Life fra Ordrup Gymnasium i Charlottenlund for deres idé med en firkant, som har mos toppen, man kan sætte sammen med andre firkanter. Man kan derfor beklæde alt fra sine vægge uden på sin lejlighed, til terrassen eller andet ønsket med mos. På den måde kan man øge antallet af grønne arealer i storbyer rundt omkring i verden. Tredjepladsen blev hevet hjem af gruppen Unges Motionsvaner fra Greve Gymnasium for deres idé om en app, hvor klasser kan konkurrere imod hinanden om at dyrke mest motion. For at motivere de unge til at bruge appen vil vinderne få præmier til hele klassen.

 

Grupperne vandt henholdsvis 6.000 og 4.000 kroner sponsoreret af Fonden for Entreprenørskab.

 

Røde Kors uddelte desuden en særpris, og her skulle vinderne også findes på Ordrup Gymnasium, hvor gruppen FFEU (Fællesskabet For Ensomme Unge, red.) blev belønnet for idéen om en hjemmeside til ensomme unge, der samler information, rådgivning og sociale arrangementer.

 

Dommerpanelet siger om FFEU, at det er en virkelig gennemarbejdet og værdiskabende idé. Holdet er engagerede og forstår at argumentere og dokumentere behovet for deres idé, og hvordan den hurtigt kan realiseres. Røde Kors lægger her vægt på sagen, realiserbarheden og det store engagement. Med særprisen kom også en pengepræmie på 5000 kroner sponsoreret af Fonden for Entreprenørskab.

 

Deltagerne i Global Goals Programme kan gøre en forskel med deres løsninger

 

I år er det første gang, at det online entreprenørskabsprogram Global Goals Programme bliver afholdt. Programmet, der er udviklet i et tæt samarbejde mellem Fonden for Entreprenørskab og Røde Kors, skal styrke STX-elevers forståelse af, at de med deres faglighed kan byde innovativt ind med konkrete ideer og løsninger, der taler ind i verdensmålene og problemstillinger, som Røde Kors møder dagligt i Danmark og ude i verden, og at de dermed kan være med til at gøre en forskel for dem selv og samfundet.

 

Der har deltaget 90 hold i årets Global Goals Programme, og både Fonden for Entreprenørskab og Røde Kors håber, at endnu flere STX-elever har lyst til at være med næste år.

 

- Hvis jeg ser nogle år frem, så håber jeg, at der er mange gymnasier, der synes, det er spændende, og at der er lærere, der finder det rigtig interessant og har lyst til at give programmet videre til nogle andre. Men vigtigst af alt er det, at vi kan se nogle elever, som ikke kun ved noget om verdensmålene, men hvor ilden i deres øjne er blevet tændt så kraftigt, at de har lyst til at arbejde videre med det projekt, som de har haft på skolen, og bringe det ud i virkeligheden, siger Christian Vintergaard, direktør i Fonden for Entreprenørskab.

 

Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, understreger også, at vi har brug for, at de unge engagerer sig og er med til at finde løsninger, fordi det ikke går nær så stærkt med at nå verdensmålene, som der er behov for.

 

- Vi har et fælles ansvar. Nogle gange kan man synes, at den lille ting, man selv gør, ikke har stor indflydelse på, hvordan verden kommer til at se ud i morgen, men i virkeligheden skal vi vide, at det er det første skridt, vi selv tager sammen med millioner af andre, der er det, der gør forskellen. Vi har brug for nye tanker, vi har brug for nye ideer, så bare kom ud af boksen. Find på skøre, tossede ting. En dag viser det sig måske, at det er de skøre og tossede ting, der gør, at vi for alvor får forandret den her verden, siger Anders Ladekarl.

 

Læs mere om Global Goals Programme her: https://www.ffe-ye.dk/programmer/global-goals-programme