18.11.2024
En cykelpatrulje der skal skabe tryghed for de yngste elever og bæredygtig udlejning af tøj. Her er elevernes kreative ideer Danmarks Entreprenørskabsfestival
På en ellers helt normal novemberdag var der liv og glade dage i Spinderihallerne i Vejle, hvor flere end tusinde elever og deres lærere var samlet til Danmarks Entreprenørskabsfestival. Mød de seje og modige elever og læs om deres inspirerende ideer her.
Det sydede og boblede af kreativitet, innovation, samskabelse og fællesskab til årets entreprenørskabsfestival for grundskolen. Det var 6. og 7. klasses elever, deres lærere samt frivillige dommere, der fyldte Spinderihallerne, og her kulminerede det landsdækkende læringsforløb Projekt Edison med en festival, hvor bedste ideer blev kåret. Årets Tema i Projekt Edison er ”din og min by i bevægelse”, og i år skal flere end 12.000 elever i 6.-7. klasse fra 35 kommuner finde på innovative og bæredygtige måder at udvikle vores byer på.
1. pladsen i Projekt Edisons landsfinale Vejle gik til Freja, Thea, Vibeke, Clara og Sofie fra holdet Team CP fra Bording skole i Ikast-Brande Kommune. Holdets idé er en cykelpatrulje, hvor de hjælper de yngste elever med trygt at cykle i skole. Forældrene melder sig til ordningen og betaler 5 kr. pr. tur. Der laves opsamlingssteder i nærheden af, hvor de yngste elever bor. Holdet er dermed med til at løse udfordringer med infrastruktur i deres by.
Vi fangede de glade elever lige efter de havde modtaget prisen;
"Det er vildt nice. Det føles virkelig godt. Det var ikke noget, vi havde forventet overhovedet. Der var virkelig mange dygtige hold herude, så vi turde ikke håbe på det,” fortalte holdet, mens de strålede af glæde og fortsatte;
"Det har været virkelig fedt at være med, og vi har lært en masse af det. Vi er blevet meget tættere i gruppen. Det har været en virkelig god oplevelse."
2. pladsen gik til eleverne Johannes, Marius og Tobias fra holdet NLT Energi fra Vamdrup Skole afd. Vest i Kolding Kommune. Deres idé var at lave regnvand om til strøm via en turbine, der er placeret i nedløbsrøret på et hus.
3. pladsen gik til eleverne Erika, Noah og Agnes fra holdet Guldkornene fra Skibets Skole i Vejle kommune. Deres idé er en app, der hjælper mod ensomhed og til at få nye relationer samt sikrer bevægelse til deres brugere.
Det er Fonden for Entreprenørskab, der står bag Projekt Edison, og som led i programmet får lærere didaktiske kompetencer til at kunne fremme entreprenant dannelse. Adm. direktør i Fonden, Christian Vintergaard siger;
”Jeg er blæst bagover over energiniveauet og skaberkraften blandt de elever, der er med i Projekt Edison. De har virkelige noget på hjerte, og de brænder for deres ideer. Og så er det virkelig en fornøjelse at se alle de dygtige lærere bakke op om deres elever.”
Projekt Edison har i år Klima-, Forsyning og Energiministeriet som partner.
Det var dog ikke kun i Projekt Edison, at kreative og modige elever skulle dyste om den bedste idé. I samarbejde med den landsdækkende udbyder af miljøvedligeholdelsestjenester, Verdis Danmark, uddeltes særprisen, Verdis Bæredygtighedspris 2024. Det er første gang prisen uddeles, og dommerne har bl.a. kigget efter, hvor miljøbevidst elevernes idé er, hvilke materialer de har valgt at benytte for at skåne miljøet, samt om de har valgt at bruge genbrugsmaterialer til ideen.
Vinderen af Verdis Bæredygtighedspris 2024 blev eleverne James, Asta og Storm fra holdet Re Fit fra Andst Børne- og Skolecenter i Vejen kommune. Holdet har udviklet et nyt koncept til en tøjbutik, hvor de vil lave nyt tøj af brugt tøj. Hvis tøj f.eks. er gået i stykker eller er blevet smidt ud, så laver de nyt tøj ud af det. I stedet for at sælge tøjet, lejer de det ud. På den måde kan tøjet blive brugt længere, og det hjælpe til at løse problemet med, at tøjbranchen udleder for meget CO2.
"Det er første gang i mit liv, at jeg har været mundlam. Det kilder i maven, det er fedt. Men vi er meget imponeret over, at når vi har set de andre konkurrenter, vi var oppe imod, at det rent faktisk gik godt. Men altså, jeg er stadig helt i chok", siger James, da vi fanger holdet efter præmieoverrækkelsen.
Vi spurgte også, hvordan de var kommet på ideen;
"Det krævede en masse tid at tænke over det, men den rigtige idé kommer bare til en, når man har tænkt det godt igennem," siger James, og Storm supplerer: "Når man lige kommer på en idé og så udvikler på den, så kommer man åbenbart rigtigt langt."
Adm. direktør for Verdis Danmark, Stefan Olin, har sat følgende ord på;
”At se, hvordan unge mennesker arbejder med genbrug og miljøansvar, er både imponerende og inspirerende. De prisvindende projekter viser, hvordan dagens unge engagerer sig i at finde løsninger på nogle af tidens største udfordringer.”
Udover at finde vinderne til Verdis Bæredygtighedpris og i Projekt Edison, var Danmarks Entreprenørskabsfestival også en konference målrettet lærere under navnet INSPIRE. Her kunne man møde Svend Brinkmann, professor i psykologi og forfatter, der holdt et oplæg med fokus på, om entreprenørskab kan give perfekthedskulturen baghjul. Derudover kunne man høre Josefine Jack Eiby om at give slip på læringen. Vært for festivalen i Vejle var TV-vært Camilla Ottesen.