Tilbage til oversigten over Fondens artikler

25.11.2021

Erhvervsuddannelseselever vinder iværksætterkonkurrence med ide til at bruge overskudhalm til isolering

Med den faglighed og erfaring, som faglærte får med fra skole og lærepladser, er virksomhedsopstart er en karrierevej, der ligger lige til højrebenet - måske endda som iværksætter, med egen ide til hvordan man kan forbedre branchen eller klimaet. Det beviste 11 elever fra Nykøbing Falster, Vejle og Odense torsdag den 25. november, da de vandt finalen i iværksætterprogrammet Kickstart Programme, som blev afholdt som en del af Danish Entrepreneurship Award 2021.

 

Tusindvis af elever og studerende har i uge 47 dystet på gode iværksætterideer og -opfindelser til Danish Entrepreneurship Festival. Torsdag den 25. november blev de første vindere fundet, og her løb to tømrerelever fra CELF på Nykøbing Falster med førstepladsen ved finalen i iværksætterkonkurrencen Kickstart Programme, som er for elever erhvervsuddannelser.

 

De vandt for deres ide til, hvordan man kan bruge overskudshalm til at lave brandsikker isolering i huse. De to elever har udviklet en metode, der komprimerer halmen og pakker den ind, så den er sikker at bruge som isolering i huse, og hvor den isolerer lige så godt som andre isoleringsmaterialer. Samtidig er det en mere klimavenlig løsning.

 

Dommerne kaldte det ”en aktuel ide som kan gøre branche mere klimavenlig. En gennemarbejdet præsentation og elever der var meget passionerede omkring deres faglighed”. Derfor vandt de to tømrerelever førstepladsen og en check på 10.000 kr.

 

1.plads-vinderne fra CELF

1.plads-vinderne fra CELF

 

 

Bæredygtighed, ensomhed og slitage i fokus

Andenpladsen i Kickstart Programme-finalen gik til gruppen WEMEET fra Campus Vejle. Deres ide er en app, der samler alle foreninger i Danmark, så man har overblik over mulighederne og adgang. Appen er med til at støtte op omkring det sociale ansvar og forebygge ensomhed. Den kan også hjælpe nytilflyttede med at tage del i det lokale foreningsliv. De vandt 6000 kr. for den ide.

 

Tredjepladsen gik til en tømrer- og en murerelev fra Syddansk Erhvervsskole, som står bag ideen Mørtebør – en robot der skal kunne transportere mørtel rundt både inde og ude, og i højden, så murere ikke får ondt af at slæbe rundt på mørtelen. Robotten kan også vippe mørtelen ud og er mindre end traditionelle murerbaljer så den lettere kan komme ind og ud af huse og samtidig skabe mindre spild. De to kvinder bag den ide vandt 4000 kr. og en flot tredjeplads.  

 

I år blev der uddelt en ny pris, nemlig Bæredygtighedsprisen, som er støttet af HK Danmark. Den pris gik til Team panterne fra CELF på Nykøbing Falster, som vandt for deres ide, der skal sikre, at slikemballage i højere grad bliver lavet af genbrugsplast ved at skabe et nyt pantsystem for slik-plastikemballage. Med prisen fulgte også 7500 kr.

 

Alle elevernes har været med i Kickstart Programme, hvor de lærer, hvordan man omsætter egne ideer til reelle virksomheder. Der er fokus på at udvikle færdigheder til at se muligheder og handle, at kunne bruge sine kompetencer meningsfyldt og på at kunne skabe relationer til omverdenen. Kickstart Programme er støttet af Tietgenfonden.

 

Del af festival fyldt med entreprenørskab og iværksætteri

I hele uge 47 har Fonden for Entreprenørskab holdt Danish Entrepreneurship Festival 2021, hvor tusindvis af elever og studerende har dystet i flere forskellige konkurrencer og kategorier delt ind efter aldersgruppe og uddannelsestype. Den allerstørste konkurrence er Idékonkurrencen, hvor flere end 1300 elever og studerende deltog. Derudover har de bedste hold fra hele landet dystet i opfinderkonkurrencen Projekt Edison for elever i 6.-7. klasse, ligesom der blev kåret en vinder af Da Vinci-konkurrencen for elever på ungdomsuddannelserne. Erhvervsskoleeleverne dystede i Kickstart Programme, mens studerende, der reelt er i gang med at starte virksomheder, dystede om at få et Mikrolegat.

 

Ud over konkurrencerne har festivalen også budt på et undervisningsforløb, hvor lærere og elever har kunnet afprøve entreprenørskabsundervisning, hundredvis af erfarne erhvervsfolk har givet sparring på unge iværksætteres ideer og et stærkt felt af iværksættere, investorer og andre dygtige mennesker har holdt oplæg og delt ud af deres erfaring og viden. Camilla Ottesen og Brian Lykke har været ugens værter, og alle interesserede har kunne følge med live.

 

Danish Entrepreneurship Festival 2021 er arrangeret af Fonden for Entreprenørskab med støtte fra William Demant Fonden, Dansk Industri, Facebook, Nordea, Odense Kommune, Otto Bruuns Fond, Taurus ejendomsadministration og Colliers international.

 

Læs mere på http://danishentrepreneurshipfestival.ffe-ye.dk/.