Tilbage til oversigten over Fondens artikler

26.11.2024

Højvandsport, plejehjem i bevægelse og fremtidens busstoppested: Her er elevernes idéer til Danmarks Entreprenørskabsfestival

Hundredevis af elever og lærere, tre borgmestre og en minister fyldte Holbæk Sportsby op, da Fonden for Entreprenørskab afholdt Danmarks Entreprenørskabsfestival for grundskoler i Østdanmark. Her skulle vinderne af den 13.000 elevers store landsdækkende finale i entreprenørskabsprogrammet Projekt Edison findes. Holdene bag top tre-idéerne kommer fra Rungsted, Næstved og Nakskov.

En sal fuld af energiske 6. og 7. klasses skoleelever og deres stolte lærere skabte en kæmpe idéfest i Holbæk Sportsby til Danmarks Entreprenørskabsfestival for grundskolen.

Her kunne publikum, som blandt andre bestod af klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen, Greve-borgmester Pernille Beckmann, Næstved-borgmester Carsten Rasmussen og adskillige frivillige dommere fra erhvervslivet se de 400 finalister fortælle om deres kreative idéer inden for temaet "din og min by i bevægelse."

De tre bedste idéer, som fik overrakt henholdsvis 4.000, 6.000 og 10.000 kroner til klassekassen af ministeren er:

1. pladsen
Holdnavn: 
Plejehjemmet i bevægelse
Rungsted Skole
Navne: Anna, Valdemar, Isolde og Viktoria
Idé: Vil sammenflette nogle af skolens idrætstimer med besøg hos plejehjem. Børnene kommer på besøg og laver deres idrætsaktiviteter sammen med de ældre for på den måde at øge sundheden og mindske ensomheden hos de ældre.

Hvordan er det at vinde?

"Det er så fedt og ubeskriveligt. Vi havde ikke regnet med det, fordi de andre er så dygtige. Nu skal vi hygge os med en rigtig god klassetur for de penge, vi har vundet," siger de fire vindere samstemmende 

Hvordan har det været at deltage i Projekt Edison?

"Det har været rigtig sjovt at prøve noget nyt og gå i skole på en anden måde, især det her med at vi selv måtte være med til at bestemme, hvilken idé vi skulle arbejde med," siger vinderne.

2. pladsen
Holdnavn: VIP venterum
Ellebækskolen i Næstved
Navne: Josefine, Liva, Ella og Mathilda
Idé: Vil skabe fremtidens busstopsted og skabe mere tryghed samt forhindre vandalisering, og at folk stiger på bussen uden billet. Busstopstedet er et lukket rum med overvågning, som man kun kan tilgå med billet. Det er også indrettet sådan, at man kun kan stige på bussen, hvis man har billet.

3. pladsen
Holdnavn: Uden navn
Byskolen Nakskov
Navne: Karoline og Frederikke
Idé: Vil lave en højvandsport til Nakskov Fjord drevet af vand- og vindmøller til at forhindre oversvømmelse i Nakskov, når fjorden rejser sig.

Vindere af bæredygtighedspris
Det er Fonden for Entreprenørskab, der står bag Danmarks Entreprenørskabsfestival og Projekt Edison. Som led i programmet får lærere didaktiske kompetencer til at kunne fremme entreprenant dannelse. Adm. direktør i Fonden, Christian Vintergaard siger:

”Jeg er blæst bagover over energiniveauet og skaberkraften blandt de elever, der er med i Projekt Edison. De har virkelig noget på hjerte, og de brænder for deres ideer. Og så er det virkelig en fornøjelse at se alle de dygtige lærere bakke op om deres elever.”

Det var dog ikke kun i Projekt Edison, at kreative og modige elever skulle dyste om den bedste idé. I samarbejde med den landsdækkende udbyder af miljøvedligeholdelsestjenester, Verdis Danmark, uddeltes særprisen, Verdis Bæredygtighedspris 2024. Det er første gang prisen uddeles, og dommerne har bl.a. kigget efter, hvor miljøbevidst elevernes idé er, hvilke materialer de har valgt at benytte for at skåne miljøet, samt om de har valgt at bruge genbrugsmaterialer til ideen.

Vinderen af Verdis Bæredygtighedspris 2024 og 5.000 kroner til klassekassen blev:

Holdnavn: Go Grøn
Ellebækskolen i Næstved
Navne: Emma, Isabella og Liva
Idé: Holdet vil indsamle affald korrekt og sorteret fra start, så det kan genbruges og genanvendes optimalt. Ideen bygger videre på tankegangen bag affaldssortering i husholdninger, men går et skridt videre ved også at tænke på, hvor affaldet ender.

"Vi er virkelig glade og havde slet ikke regnet med det. Vi har lært meget ved at være med. Både om miljø og klima, men også hvad ting koster og biologi. Og det med at arbejde med ideer, der kan løse et problem, er vildt sjovt," siger vinderne.

Til spørgsmålet om hvad der skal ske med deres ide nu svarede holdet:

"Vi skal prøve at vinde hele Edison nu. Og måske skal vi være entreprenører en dag."

Adm. direktør for Verdis Danmark, Stefan Olin, har sat følgende ord på vindernes idé:

”At se, hvordan unge mennesker arbejder med genbrug og miljøansvar, er både imponerende og inspirerende. Det prisvindende projekt viser, hvordan dagens unge engagerer sig i at finde løsninger på nogle af tidens største udfordringer,” siger han.

Partnerne til Danmarks Entreprenørskabsfestival er FGU Nordvestsjælland, NEG, Lucerna Fonden og Holbæk Erhvervsforum. Repræsentanterne fra de to sidstnævnte blev hurtigt grebet af de mange dygtige elevers energi og gåpåmod. 

"Det er inspirerende at se så mange dygtige elever, der står klar til at fortælle om deres idéer og drømme om en bedre fremtid. Vi er meget stolte over at kunne give vores støtte til en begivenhed som denne, som giver lokale skolebørn et lærerigt forløb og ikke mindst en oplevelse, de husker," siger Søren Kjærsgaard fra Lucerna Fonden.

Jens Lerager fra Holbæk Erhvervsforum siger: 

"Det har været en dag ud over det sædvanlige. Vi kendte til FFEs indsatser og både jeg selv og mine kollegaer har tidligere været dommere i konkurrencer for nogle af de lidt ældre grupper. Vi har mærket niveauet stige år for år. Det tager jeg som udtryk for, at den her type indsatser virker og gør en forskel. Når det er sagt, så er jeg virkelig blæst bagover af niveauet her i dag. Vi skal vist ikke være så bekymrede for nutidens unge."

Udover at finde vinderne til Verdis Bæredygtighedpris og i Projekt Edison, var Danmarks Entreprenørskabsfestival også en konference målrettet lærere under navnet INSPIRE. Her kunne man møde Svend Brinkmann, professor i psykologi og forfatter, der holdt et oplæg med fokus på, om entreprenørskab kan give perfekthedskulturen baghjul. Derudover kunne man høre Josefine Jack Eiby om at give slip på læringen. Vært for hele festivalen var TV-vært Camilla Ottesen.