06.11.2024
Mangfoldighed driver innovation – fire projekter nomineret til Diversitetsprisen 2024
Hos Fonden for Entreprenørskab fejrer vi diversitet som en central kilde til innovation og entreprenørskab. Årets Diversitetspris samler fire banebrydende projekter, der arbejder for at fremme iværksætteri på tværs af baggrunde og fagligheder. Med fokus på tilgængelighed, samarbejde og nyskabelse skaber de nominerede projekter veje til vækst og inkluderende fællesskaber i iværksættermiljøet.
Teknologisk iværksætteruddannelse til alle
I iværksætterverdenen er adgang til uddannelse afgørende. Technological University Dublin har med projektet Entrepreneurship for People with Disabilities skabt et digitalt iværksætterkursus tilpasset personer med funktionsnedsættelser. Projektet er tilrettelagt med fleksibel undervisning, der er let tilgængelig og nemt kan tilpasses den enkelte deltager. Resultaterne er markante: Ud af 20 deltagere har 13 startet egne virksomheder, og næsten 95% føler sig nu bedre rustet til arbejdsmarkedet. Universitetet planlægger at udvide initiativet og gøre iværksætteri endnu mere tilgængeligt gennem nye samarbejder.
Åben platform for musikalsk iværksætteri
Hos Rytmisk Musikkonservatorium skaber projektet SOUND nye muligheder for musikalsk og social innovation. SOUND er et inkubationsmiljø, hvor musikere og kreative kræfter kan mødes og udvikle projekter, der gavner samfundet. Med sit åbne miljø og fokus på inklusion inviterer SOUND både uddannede musikere og talenter uden formel baggrund til at skabe fælles projekter. Deltagerne arbejder ofte med NGO'er og kommuner, hvor de bidrager til konkrete initiativer, der adresserer lokale behov. SOUND understøtter dermed en åben og dynamisk iværksætterkultur, hvor nye idéer kan blomstre i samspil mellem talent og fællesskab.
Fællesskab på tværs af uddannelsesinstitutioner og fag
For Copenhagen Business School, Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet handler iværksætteri om at gøre viden tilgængelig for flere. Gennem det tværuniversitære EXPLORE-program kan studerende deltage i en række aktiviteter, der åbner døren til iværksætteri. Med fokus på inklusion og tværfagligt samarbejde tilbyder EXPLORE unge muligheden for at dykke ned i praktisk problemløsning og idéskabelse. Siden programmets lancering i foråret 2023 har næsten 300 studerende deltaget. EXPLORE gør iværksætteri tilgængeligt for et bredt udsnit af unge, hvor alle uanset faglig baggrund kan bidrage til udviklingen af fremtidens løsninger.
Design for en inkluderende og bæredygtig fremtid
Institut for Bygningskunst og Design på Det Kongelige Akademi arbejder målrettet med diversitet i design og arkitektur. Sammen med Copenhagen Business School har instituttet lanceret kandidatprogrammet Strategic Design & Entrepreneurship, der træner fremtidens arkitekter og designere i at tænke universelt og bæredygtigt. Gennem projektet Prototyping for the Future får de studerende mulighed for at udvikle løsninger i samarbejde med virksomheder. Initiativet inspirerer en ny generation af arkitekter til at tænke kreativt og ansvarligt med et fokus på inklusion og diversitet.
Med årets Diversitetspris anerkender Fonden for Entreprenørskab de mange muligheder, som mangfoldighed bringer med sig. De nominerede projekter viser, hvordan forskellige perspektiver kan styrke iværksætterlandskabet og bidrage til nye løsninger, der kan komme hele samfundet til gavn.
____
Foto: Det Kongelige Akademi