Tilbage til oversigten over Fondens artikler

17.11.2023

Mød vinderne fra Danmarks største entreprenørskabsfestival

 

Torsdag fejrede tusinder af elever, studerende, lærere, undervisere, iværksættere og mange flere entreprenørskaben, da vi afholdt Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen i København.

Sideløbende med inspirerende oplæg, interviews med iværksættere, workshops, netværkssessioner og underholdning præsenterede børn og unge fra vores programmer og konkurrencer deres skarpe idéer over for nogle af landets dygtigste erhvervsfolk, som alle havde revet en dag ud af kalenderen for give feedback til de idérige unge.

Vi har samlet alle de dygtige vinderes idéer på tværs af uddannelsesniveauer herunder.

 

"Vi har vundet hele lortet"

Vinderne af Projekt Edison-finalen i Østdanmark var lige dele begejstret og chokeret, da de torsdag eftermiddag blev kaldt på scenen som vindere ved Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen i København. I alt kvalificerede fem hold sig fra dagens festival til at møde de bedste vestdanske projekter ved DM om to uger i Fredericia

Mikroalger, der skaber strøm og ren luft i klassen, bølgeenergi til hybridskibe og strømgenerering ud af vand er blandt de projekter, som elever fra 6. og 7. klasse i dag har kvalificeret sig til Projekt Edison-finalen med ved Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen. 

Skoleeleverne har deltaget i den landsdækkende opfinderkonkurrence Projekt Edison, som Fonden for Entreprenørskab står bag, og som har til formål at skabe interesse for og give kompetencer inden for innovation og iværksætteri, så de måske senere i livet vil overveje at blive iværksættere. 

Mere end 12.000 elever fra 255 skoler i 36 af landets kommuner har i år deltaget i Projekt Edison, der i år har Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet som partner. De har arbejdet med deres projekter i emneuger eller som en integreret del af undervisningen i 6. og 7. klasse i efteråret. Fælles for dem alle er, at de har arbejdet med temaet "Vi skaber energi".  

De seneste uger er der afholdt regionalfinaler i kommunerne, og det er de bedste projekter herfra, der torsdag mødtes til delfinalen i Projekt Edison i Østdanmark. 

Alger skal skabe strøm og ren luft i klassen 

Det var fem både glade og chokerede elever fra Usserød Skole i Hørsholm, der fik flest dommerstemmer for deres idé om alger indkapslet i lamineret glas, der skal sættes i en ventilator i klasselokaler, som vil skabe strøm og ren luft i klassen. 

Holdet med navnet ”Biosolceller” består af fem elever fra 7. klasse Ingrid Sofie Andreasen, Vigga Holten Olsson, Alberte Dyveke Svane, Amy Yuchen Zhang og Ida Viola Enevold. Og sidstnævnte udbrød spontant på scenen i vinderinterviewet: 

"Jeg skal ringe hjem til min far og sige, at vi har vundet hele lortet" 

Nu venter så den store finale i Projekt Edison om mindre end to uger, og holdet har allerede planerne klar for, hvordan de skal finpudse deres præstation. 

"Vi har fået en masse inputs til vores projekt i dag, som vi skal hjem og have inkorporeret i vores pitch. Vi glæder os bare sindssyg meget til endnu en spændende og virkelig sjov dag", lød det fra de glade piger. 

Fire andre finalegrupper 

I alt går fem hold videre til finalen i Projekt Edison, og de andre finalister er: 

Water to energy fra Hvalsø Skole i Lejre for deres projekt om at skabe bølgeenergi til hybridskibe. 

Hydro+ fra Måløvhøj Skole afd. Østerhøj i Ballerup for deres idé om at skabe strøm ud af vand. 

Seabags fra Taarbæk Skole i Klampenborg og Reach for the stars fra Kobberbakkeskolen afd. Sjøllundsskolen i Næstved. 

De fem finalister er blevet bedømt af dommere fra erhvervslivet og skal nu forberede endnu en pitch til, når de 29. november skal dyste med de bedste vestdanske projekter i Messe C i Fredericia. 

I alt deltog 85 hold i Projekt Edison i Øksnehallen i København. 

Ny app skal hjælpe unge ud af ensomhed

Med idéen om en app til unge på 13–17 år, der føler sig ensomme, vandt tre dygtige efterskoleelever fra New Nordic Youth nær Hundested idékonkurrencen for grundskoler ved Danish Entrepreneurship Festival

Hundredvis af fremtidens potentielle iværksættere og innovative medarbejdere stillede torsdag op til Danmarks største entreprenørskabsfestival, Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen i København. Her pitchede folkeskoleelever, elever fra ungdomsuddannelser og studerende fra videregående uddannelser deres idéer til, hvordan vi løser fremtidens udfordringer i Danmark. 

En af konkurrencerne var Idékonkurrencen for grundskoler. Her løb holdet Connect4u fra New Nordic Youth nær Hundested med sejren og 10.000 kroner. Bag Connect4u står eleverne Dicte Jost Buch, Olivia Hoxfeldt Andersen og Kajsa Kokholm Eriksen. 

Connect4u er en app, der gør det muligt for ensomme unge at ringe eller chatte med andre ensomme unge. Det skal skabe relationer og livslange venskaber. Man bliver matchet med nogen med de samme interesser, og ens alder skal verificeres, så man kan undgå for store aldersforskelle. De tre elever var glade for prisen og meget overraskede. 

“Vi er meget overraskede, og jeg kan næsten ikke trække vejret”, siger Dicte Jost Buch, efter hun er trådt ned ad hovedscenen i Øksnehallen til Fonden for Entreprenørskabs Danish Entrepreneurship Festival. 

Formålet med festivalen er at give alle unge i Danmark mulighed for at teste og afprøve deres idéer uden for uddannelsesrammen og foran erhvervsfolk og iværksættere fra hele landet. Dagen i Øksnehallen var kulminationen på lang tids hårdt arbejde, hvor eleverne fik mulighed for at pitche deres idéer foran grupper af dommere, som så voterede om den endelige vinder. 

Ny teknologi skal sikre døendes rettigheder

Fire elever fra Syddansk Erhvervsskole i Odense snuppede førstepladsen i den landsdækkende opfinderkonkurrence for elever på erhvervsuddannelser ved Danish Entrepreneurship Festival

Hundredvis af fremtidens potentielle iværksættere og innovative medarbejdere stillede i dag op til Danmarks største entreprenørskabsfestival i Øksnehallen. Her pitchede folkeskoleelever, elever fra ungdomsuddannelser og studerende på videregående uddannelser deres idéer til, hvordan vi løser fremtidens udfordringer i Danmark. 

En af de konkurrencer, der blev afholdt, var Kickstart Programme målrettet elever på erhvervsuddannelserne, og den er støttet af Think Human Foundation. Her vandt holdet Restech med eleverne Christina Berggreen, Tim Adler Svendsen, Oliver Rudebeck Lass Mætzke og Mike Hannibalsen fra Syddansk Erhvervsskole i Odense. 

Holdet har udviklet et system til plejehjemspersonalet. Tidligere kunne alle se det klistermærke, der angav, om døende borgere ønskede at blive genoplivet eller hvile i fred, men med den nye teknologi er det ikke længere tilfældet.  

De fire vindere af årets nationale finale i Kickstart Programme var mere end almindeligt overraskede, da deres hold blev udråbt som vinder af den nationale konkurrence ved Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen i København. 

"Vi ryster og er glade. Vi fik overvældende respons hele dagen, men vi havde aldrig troet, at det var nok til at vinde førstepladsen," siger Christina Berggreen fra teamet. 

Første skridt mod egen virksomhed 

Kickstart Programme er en opfinderkonkurrence målrettet elever på erhvervsuddannelserne. 

I løbet af efteråret har eleverne arbejdet med iværksætteri i undervisningen. Her har de udviklet et produkt, koncept eller en service og taget de første skridt til at starte deres egen virksomhed. 

De har arbejdet med alt fra idéudvikling til budgetter og har på deres egen skole været igennem en skolefinale, hvorfra de bedste hold er gået videre til den nationale finale i Øksnehallen. Mere end 700 elever har været med i efterårets Kickstart Programme-forløb. 

Priserne blev fordelt over hele landet 

Andenpladsen og 6.000 kroner gik til SplashTime fra SOSU Esbjerg for en idé, der optimerer hygiejnen og samtidig gør det sjovt for børn i institutioner at vaske hænder.  

Kapsel Savers fra UCRS i Skjern tog tredjepladsen og 4.000 kr. for deres oplukker, der sikrer korrekt affaldssortering af kapsler. 

En særlig bæredygtighedspris på 7.500 kroner stiftet af HK Danmark gik til SNPG fra CELF Lolland for deres pantsystem til brugt snus. 

Til finalen i Kickstart Programme i Øksnehallen deltog cirka 119 elever fordelt på 30 hold. 

Plantebaseret pulled pork rydder bordet ved Danish Entrepreneurship Festival

Plantefars med smagen af pulled pork var så god en idé, at to elever fra NEXT Vibenshus Gymnasium i København snuppede førstepladsen i iværksætterkonkurrencen Tech Innovation Programme ved Danish Entrepreneurship Festival

Hundredvis af fremtidens potentielle iværksættere og innovative medarbejdere stillede torsdag op til Danmarks største entreprenørskabsfestival, Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen i København. Her pitchede folkeskoleelever, elever fra ungdomsuddannelser og studerende fra videregående uddannelser deres idéer til, hvordan vi løser fremtidens udfordringer i Danmark. 

En af konkurrencerne var Tech Innovation Programme målrettet elever fra HTX. Her løb holdet Shroomeat fra NEXT Vibenshus Gymnasium i København med førstepladsen og 10.000 kroner sponsoreret af Dansk Industri.

Bag Shroomeat står eleverne Alberte Nawrocki og Sachia Bay Barfred. Shroomeat er en ny plantefars med smagen af pulled pork, der er lavet af svampe, aubergine og melorme mel med samme høje proteinindhold, som du finder i netop pulled pork. De to elever var glade for prisen. 

"Vi er vildt overraskede, men mega glade. Vi har brugt så mange sjove timer i køkkenet på at udvikle vores produkt, og det har fået så god en modtagelse af alle, der har smagt det. Nu skal vi arbejde videre med vores koncept og begynde at ringe rundt til fremtidige samarbejdspartnere," siger Sachia Bay Barfred. 

Vinderen blev kåret efter en dag, hvor HTX-eleverne skulle præsentere deres idéer for tre forskellige dommerhold. Herefter gik de fem bedste hold videre og pitchede på en scene foran massevis af tilskuere, indtil en af dem til sidst blev kåret på baggrund af en dommervotering.  

Andenpladsen gik til Lacto BAKEteria fra NEXT Vibenshus Gymnasium, som har lavet en formular af mælkesyrerbakterier, der kan forlænge brøds holdbarhed. 

Tredjepladsen gik til Privatsfæren fra H.C. Ørsted Gymnasiet, der har lavet et patientgardin, som kan monteres direkte på hospitalssengen. 

Der blev også uddelt en pris for Bedste stand, som holdet Pure Period vandt for deres flotte prototype – en automat lavet i genbrugsmaterialer, hvor man kan tage bind og tamponer. 

I alt deltog 33 hold i Tech Innovation Programme i Øksnehallen i København. 

Bæredygtig våddragt sikrer sejr i stor entreprenørskabskonkurrence

Reparation af brugte våddragter var så god en idé, at fire elever fra Jesper Buch Iværksætterakademi på Niels Brock snuppede førstepladsen i iværksætterkonkurrencen Business Mind Programme ved Danish Entrepreneurship Festival

Hundredvis af fremtidens potentielle iværksættere og innovative medarbejdere stillede i dag op til Danmarks største entreprenørskabsfestival i Øksnehallen. Her pitchede folkeskoleelever, elever fra ungdomsuddannelser og studerende på videregående uddannelser deres idéer til, hvordan vi løser fremtidens udfordringer i Danmark. 

En af de konkurrencer, der blev afholdt, er Business Mind Programme målrettet elever fra hhx. Her vandt holdet Green n’ Clean Wetsuits med eleverne Linus Johannes Bruun Knudsen, Louis Axel Holm, Julius Wildfang og David Fischer fra Jesper Buchs Iværksætterakademi i København. 

Holdets idé er at reparere brugte våddragter og dermed forlænge deres levetid. Med en fortid som sejlere oplevede teamet, at våddragter hurtigt mister deres effekt, og derfor vil de opkøbe, reparere og sælge våddragter for at sænke pris og brug af materialer.  

De fire elever var glade og stolte over prisen. 

“Det er helt vildt at vinde Business Mind Programme. Vi vidste, at mange troede på os på Jesper Buchs Iværksætterakademiakademi, men vi havde ikke troet, at vi ville vinde. Men vi har bare øvet og øvet, og hårdt arbejde, passion og tro på sig selv lønner sig. Nu skal vi udvikle en prototype, som vi kan komme på markedet med,” siger teamet. 

Business Mind Programme sætter spot på iværksætteri og den indledende forståelse af virksomhedsdrift og opbygningen af et entreprenørielt mindset. Formålet med konkurrencen er at give unge i Danmark mulighed for at teste og afprøve deres nyudviklede idéer uden for uddannelsesrammen. Formålet er også at skabe et rum, som giver unge mulighed for på et tidligt stadie i deres entreprenørskabsproces at modtage kvalificeret sparring og rådgivning fra erhvervsfolk og iværksættere fra hele landet. 

Programmet er støttet af Danske Bank og prisen blev uddelt af Anne Juel Jørgensen, Børne- og ungechef i Danske Bank

I alt deltog 272 elever fordelt på 74 hold i Business Mind Programme i Øksnehallen i København. 

"Næste år tager vi Gazelleprisen"

Stemningen var intens og spændt, da vinderne i den landsdækkende idékonkurrence for studerende på videregående uddannelser i dag blev fundet ved Danish Entrepreneurship Festival. Og efter en tæt finale løb studerende fra CpHBusiness med førstepladsen

Hundredvis af fremtidens potentielle iværksættere og innovative medarbejdere stillede i dag op til Danmarks største entreprenørskabsfestival i Øksnehallen. Her pitchede folkeskoleelever, elever fra ungdomsuddannelser og studerende på videregående uddannelser deres idéer til, hvordan vi løser fremtidens udfordringer i Danmark. 

En af de konkurrencer, der blev afholdt, er Idékonkurrencen i Start Up Programme, som er målrettet studerende på de korte og mellemlange videregående uddannelser. Idékonkurrencen er for helt nye idéer, som de studerende har arbejdet på i dette skoleår. Til Idékonkurrencen kan de få træning i at pitche deres idé samt sparring og feedback på deres idé fra eksterne erhvervsfolk og eksperter fra den offentlige sektor. De studerende kan bruge feedbacken til at arbejde videre med deres idé. 

Det blev holdet Alectrona med eleverne Lukas Bo Nielsen, Rasmus Rejnholt Knudsen, Ida Scheuerlein Thorsen, Maja Helena Urup, Josef Al-Nema, Mathias Grøndahl og Tobias Kay Domdal fra CpHBusiness, der vandt Idékonkurrencen ved Danish Entrepreneurship Festival. 

Holdet har udviklet et innovativt vækkeur til hørehæmmede. Vækkeuret fungerer ved at vibrere, og det skal kunne monteres på fx hovedpuden eller dynen. Vækkeuret bliver dermed inkorporeret i sengen frem for at stå på et sengebord eller kræve, at man sover med fx ur. 

De syv studerende var glade og stolte over prisen. 

“Det her er så surrealistisk og fantastisk. Vi vidste godt på forhånd, at vi havde et produkt, som ville betyde noget for folk, men vi anede ikke, at det kunne komme så langt. Vi er gået fra nul til vinder af prisen på tre uger. Vi har lært, hvor vigtigt et team med forskellige kompetencer er, og vi kunne ikke have gjort det uden vores forskellighed. Der bor virkelig en iværksætter i os alle sammen. Næste år tager vi Gazelleprisen.”, udtalte gruppen grinede. 

Holdet vandt 10.000 kroner, der er sponsoreret af Innovationsfonden. 

Start Up Programme er et unikt entreprenørskabsprogram, der er målrettet studerende på alle korte og mellemlange videregående uddannelser i hele Danmark og deres undervisere. Programmet er bygget op om undervisningsmateriale, opkvalificering af undervisere og aktiviteter og events, hvor studerende kan afprøve idéer med iværksættere, erhvervsfolk og andre studerende. 

I alt deltog 104 studerende fordelt på 26 hold i konkurrencerne for de videregående uddannelser i Øksnehallen i København. 

Københavnske studerende vinder iværksætterkonkurrence ved Danish Entrepreneurship Festival

En app, der skal give forbrugere indsigt i tøjbrands bæredygtighedsinitiativer var så god en idé, at tre elever fra CPHBusiness i København snuppede førstepladsen i den landsdækkende iværksætterkonkurrence for studerende på videregående uddannelser ved Danish Entrepreneurship Festival

Hundredvis af fremtidens potentielle iværksættere og innovative medarbejdere stillede i dag op til Danmarks største entreprenørskabsfestival i Øksnehallen i København. Her pitchede folkeskoleelever, elever fra ungdomsuddannelser og studerende på videregående uddannelser deres idéer til, hvordan vi løser fremtidens udfordringer i Danmark. 

En af de konkurrencer, der blev afholdt, er Grow Up-konkurrencen i Start Up Programme, som er målrettet studerende på de korte og mellemlange videregående uddannelser.  

Her vandt holdet OurGlobe med de studerende Caroline Wøldike Jørgensen, Samuel Crone, Emil Sønnicksen og Jeppe Rydell fra København.

Holdet har udviklet en platform, der giver forbrugerne indsigt i tøjbrands bæredygtighedsinitiativer. På OurGlobes platform, som er en app, der allerede kan downloades på App Store og Google Play Store, kan du hurtigt og let finde informationer om tøjmærkers materialer, produktion, social bæredygtighed, bæredygtighedstiltag og certificeringer, så man som forbruger kan træffe et oplyst valg, inden man køber tøj.    

De tre elever var glade og stolte over prisen. 

“Stemningen var god, da vi ankom i morges, men nu er den rigtig god. Vi har lært sindssygt meget af at være med, og det er heller ikke første gang, vi stifter bekendtskab med Fonden for Entreprenørskabs aktiviteter. Vi var også med til DM i foråret og har ansøgt et Mikrolegat hos Fonden”, siger eleverne fra teamet. 

Og gruppen har kun fået mere blod på tanden, hvad angår en karriere som iværksættere.

"Vi skal leve af denne her virksomhed de næste år. Der er ingen alternativer”, lyder det fra gruppen. 

Holdet vandt 10.000 kroner sponsoreret af Chr. Augustinus Fabrikker. 

Start Up Programme er et unikt entreprenørskabsprogram, der er målrettet studerende på alle korte og mellemlange videregående uddannelser i hele Danmark og deres undervisere. Programmet er bygget op om undervisningsmateriale, opkvalificering af undervisere og aktiviteter og events, hvor studerende kan afprøve idéer med iværksættere, erhvervsfolk og andre studerende. 

I alt deltog 104 studerende fordelt på 26 hold i konkurrencerne for de videregående uddannelser i Øksnehallen i København. 

Selvtest til kønssygdomme modtager Mikrolegat

Tre studenterstartups blev i dag tildelt Mikrolegater for 75.000 kr. ved Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen i København. En af modtagerne vil kæmpe for seksuel sundhed hos den danske ungdom

CarneliaSustaNorth og ikke mindst BeSure. Det var de startups, der i dag modtog Fonden for Entreprenørskabs Mikrolegater foran hundredvis af tilskuere til Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen i København. 

I alt fik tre studenterstartups støtte via Mikrolegat, som er Fondens støttemidler til startups på videregående uddannelser. Samlet set blev der uddelt 75.000 kroner. 

En af de startups, der modtog et Mikrolegat, var BeSure, som Lasse Aaby Buhl og Saxe í Dali Wagner fra Danmarks Tekniske Universitet står bag. De vil hjælpe med at bekæmpe den epidemi af seksuelt overførte sygdomme, der florerer i landet. 

“Vi er helt oppe i skyerne, det har været super spændende og fedt at være på scenen og pitche det her vigtige problem”, siger Lasse Aaby Buhl umiddelbart efter at være trådt ned fra den store scene i Øksnehallen. 

Konkret går løsningen ud på, at det skal være muligt at teste sig selv for tre forskellige former for seksuelt overførte sygdomme i sit eget hjem. 

I Danmark stiger antallet af personer, der er smittet med seksuelt overførte sygdomme. Det medfører alvorlige problemer. Symptomerne er ubehagelige, det kan medføre stigmatisering, og det kan i slemme tilfælde føre til infertilitet. Det kan være svært for mange at blive testet på grund af bekymringer om anonymitet, manglende viden, vanskeligheder med at sikre lægeaftaler, fejldiagnoser og meget mere. 

BeSures mission er at lave en diagnostisk test, der kan bruges som hjemmetest og købes i supermarkeder, så brugeren nemt og tilgængeligt kommer udenom alle problemerne og kan teste sig selv. 

“Det er fantastisk at få et Mikrolegat, når man har hørt alle de andre super gode idéer fra de andre unge. Det viser, at vores var rigtig godt. Nu skal vi ud og måske udvide teamet, lave forsøgskontrol, simulationer og få laboratorieadgang”, siger Saxe í Dali Wagner om det at modtage et Mikrolegat. 

Før uddelingen havde Lasse Aaby Buhl og Saxe í Dali Wagner samt de andre studerende fra de videregående uddannelser pitchet direkte foran et panel af eksperter, som efterfølgende skulle vurdere, om deres idé skulle modtage et Mikrolegat.  

Tuborgfondet og Bristol Myers Squibb er officielle partnere for Mikrolegat. 

Mikrolegat-modtagerne er: 

BeSure. Danmarks Tekniske Universitet, København – 25.000 kr. 
Kort om idé: Deres idé går på en ny form for diagnostisk løsning, som skal lade brugere kunne teste sig selv for flere seksuelt overførte sygdomme på én gang på en pålidelig og hurtig måde. De kæmper for seksuel sundhed og bekæmpelse af antibiotikaresistens. 

Carnelia. Københavns Universitet, København – 25.000 kr.
Kort om idé: Deres idé går ud på at redefinere moderne lingeri ved at sætte en ny standard i industrien – en der forbinder komfort, udseende og bæredygtighed til at passe enhver krop, stil og behov. 

SustaNorth. Syddansk Universitet, Odense – 25.000 kr.  
Kort om idé: Deres idé går ud på at udvikle og producere vandmålere til badet, der er særligt til hoteller, der skal hjælpe med at nudge gæster til at bruge mindre vand og tage ansvar.