Tilbage til oversigten over Fondens artikler

25.04.2025

Ny analyse viser grundskolelæreres syn på innovation og entreprenørskab

Selvom erhvervslivet og et stort flertal i Folketinget ønsker sig mere entreprenørskabsundervisning i grundskolen, så kan der være et stykke vej endnu, før det bliver en realitet.

Danmark skal have et iværksætterland i verdensklasse. Og som et led i det skal grundskolen være med til at introducere elever for iværksætteri. Det står sort på hvidt i regeringens iværksætterpakke.

Men der kan være et stykke vej fra politisk ønske til virkelighed i grundskolen, viser en ny analyse fra Fonden for Entreprenørskab.

I analysen peger over halvdelen af de knap 400 tilfældigt udvalgte grundskolelærere på, at de kun i nogen grad eller slet ikke kender til undervisningsformen innovation og entreprenørskab (I&E), som blandt andet giver kompetencer, der kan bruges som iværksætter senere i livet. Og kun cirka 6 procent af lærerne svarer, at de kender I&E fuldt ud.

Direktør i Fonden for Entreprenørskab, Christian Vintergaard, siger, at det vidner om, at det kræver en større kulturændring og mere fokus på efteruddannelse, hvis grundskolen for alvor skal åbne flere elevers øjne for iværksættervejen.

”Jeg er glad for den store politiske opbakning og vilje til at få mere entreprenørskab på undervisnings- og uddannelsesområdet. Men innovation og entreprenørskab er en lidt anden undervisningsform, som kræver opkvalificering eller efteruddannelse, samtidig med at det skal sikres, at rammerne og tiden er til stede ude på skolen, så man rent faktisk oplever, man kan prioritere entreprenørskab,” siger Christian Vintergaard.

Det tyder til gengæld i analysen på, at der er en velvilje blandt lærerne om at arbejde mere med I&E. Det gælder i hvert fald den gruppe, der definerer undervisningsformen som noget, der giver eleverne livskompetencer såsom robusthed, selvtillid og kreativitet. De lærere, der tværtimod forbinder I&E med iværksætteri og det at starte virksomhed, ønsker i mindre grad at arbejde med undervisningsformen.

”Det er en meget vigtig pointe, hvis politikerne vil sikre sig at få lærerne med ombord. Altså at det i grundskolen handler om at give eleverne de bredere livskompetencer, som de senere kan bruge som iværksættere, hvis de ønsker det, men også til meget andet,” siger Christian Vintergaard.

Øget motivation hos elever

Slutteligt har Fonden for Entreprenørskab særskilt adspurgt en gruppe af lærere, som har høj viden om entreprenørskab. Disse lærerne oplever en højere trivsel og meningsfuldhed i arbejdet i forhold til den tilfældigt udvalgte gruppe af lærere. Derudover oplever entreprenørskabslærerne, at deres elever synes at have højere motivation.

Hele analysen kan læses ved at klikke her