25.10.2024
Robert Würtz laver videoer til employer branding på sin læreplads
Fagligheden er central i Jysk Eltekniks lærlingeuddannelser, og den suppleres gennem talentprogrammet Jysk Talent med at give lærlingene plads til at få deres mere personlige kompetencer og private interesser i spil. Den 21-årige elektrikerlærling Robert Würtz har i samarbejde med en kollega virkeliggjort en idé om employer branding i korte videoer på sociale medier, som får flere hundrede tusinder afspilninger. Den opbakning, han får i den forbindelse, har fået ham til at indstille lærepladsen til Årets Innovative Læreplads.
Videoerne blev sat i værk fra virksomhedens side med fokus på at beholde og tiltrække medarbejdere og lærlinge i en branche hvor der er rift om dygtige medarbejdere, og hvor det betyder noget at have organisk vækst i virksomheden. Der er 29 lærlinge og 60 svende i alt på nuværende tidspunkt, så det er forholdsvis mange lærlinge i forhold til svende og om de videoer, Robert laver, lyder det: ”Vores medarbejderomsætning den er jo faldet. Drastisk”, siger Claus Martinussen, der er afdelingsleder og tager sig af lærlingene i Jysk Elteknik.
Fritidsinteresse bliver til arbejde
Robert og Jysk Elteknik udgav den første video i marts 2024, og lige siden er det gået stærkt. Deres videoer har i dag flere hundrede tusinder afspilninger. Robert har lavet over 500 videoer til sin private Youtube-kanal, siden han var 10 år, så det at lave videoer er ikke nyt for ham, og det er noget, der altid har interesseret ham. Det opdagede bestyrelsen hos Jysk Elteknik, da de skulle i gang med at udvikle planer for at markedsføre virksomheden mere - og så kom Robert hurtigt ind i billedet. Det, der er særligt ved de videoer, Robert står for at lave, er, at han bruger sin personlige fritidsinteresse i en faglig sammenhæng og har en virksomhed bag sig.
Virksomheden bakker i udstrakt grad op om lærlingene, og i video-forløbet gik de så langt, at de hyrede et bureau udefra til at hjælpe Robert og hans kollega med at komme godt i gang med de virksomhedsfokuserede videoer til sociale medier, og hvordan man får dem ud at leve.
”Nu er det mere end bare el”
”Der er meget interesse for det også bare rundt på arbejdspladsen. Der har været god opbakning fra hele firmaets side.”, siger han. I starten var flere af Roberts kollegaer skeptiske overfor konceptet, men i dag synes mange af dem, det er sjovt at deltage og kommer også selv med idéer til videoer, han kan lave. Videoerne har som positiv effekt haft, at medarbejderne i Jysk Elteknik nemmere kan følge med i resten af virksomhedens og kollegaernes hverdag, hvor de ellers er fordelt på tre forskellige lokationer og ude omkring i landet på opgaver.
Det, han bedst kan lide ved projektet, er at følge med i udviklingen af videoerne. Han har udviklet kompetencer i form af at lære at lave målrettede videoer, men det har også givet ham selv et bedre forhold til firmaet. ”Nu er det mere end bare el”, siger han.
Stor værdi for virksomheden
”Det giver stor værdi for virksomheden. Jeg tror, der var mange medarbejdere, som også måske de første gange syntes, det var lidt fjollet. Men den modstand, der måske har været, den er blevet til medvind.”, siger Jesper D. Overgaard, der er administrerende direktør i Jysk Elteknik. Meningen med videoerne var originalt at fastholde medarbejderne og gøre dem stolte af deres arbejdsplads, men med den udvikling de har haft, er de også gået hen og blevet til god ekstern markedsføring, som kunderne også bider mærke i. Jesper siger yderligere: ”Jeg er stolt af, at jeg har en lærling, som har indstillet os til prisen. Og jeg er også stolt af virksomheden, fordi vi har forsøgt at sætte fokus på de unge mennesker.”
”Vi kan jo næsten ikke undgå, at det bliver innovativt”
Robert, Claus og Jesper er alle enige om, at hvis der er nogen steder, hvor udviklingen går stærkt, så er det inden for deres område. Der er både hele den grønne omstilling, som ikke kan undgås, og så er der generelt en udvikling inden for faget, hvor materialer, man bruger én uge, allerede kan være forældede ugen efter. Der udtaler Claus, at det særligt er vigtigt at lytte til lærlingene, fordi de bare får flere inputs fra deres lærlingenetværk og skolekammerater, og de kan komme på nye idéer, svendene selv ikke har tænkt over. Det skal omfavnes fuldstændigt.
Robert har også innovation, når han er på skoleforløb: ”Men det er jo meget den praktiske del. Kan vi lave noget bæredygtigt, smart og nyt? Men den måde, vi har været innovative på i Jysk Elteknik, det har været meget med mennesker. Men det er jo også en stor del af det, vores arbejde er, så vi kan finde nogle løsninger, der er lidt mere innovative, så vi ikke bare tager fra den gamle skole, men prøver at lære lidt nyt.” Så Jysk Elteknik er generelt åben for nye idéer og innovation fra lærlingene.
Det vigtigste er at give tid, og at det bliver støttet oppefra
Det er centralt for Jesper og Claus at høre, hvad lærlingene har af idéer, og hvordan de synes, opgaver kan løses. Samtidig går virksomheden også op i, at der skal være plads og rum til at fejle, så lærlingene kan få lov til at afprøve idéer. Robert får lov til at bruge af sin arbejdstid til at lave videoerne, og der er ligefrem oprettet en sag i deres tidsregistreringssystem, han kan registrere sine timer til at lave videoer under.
”Og så tror jeg lige i forhold til videoerne på at være så lidt styrende som overhovedet muligt. For hvis vi fortalte Robert, hvad de skulle lave i de videoer, så var det slet ikke blevet lige så godt, som det, de selv kan finde på. Der er fuldstændig frie rammer, og det er også det, der er med til at gøre det godt, tror jeg”, udtaler Jesper.
Virksomheden hjælper desuden deres lærlinge, hvis deres skole for eksempel er begrænset af materialer, og lærlingene har innovative idéer, så kan de få materialerne hos Jysk Elteknik ”Så støtter vi rigtig gerne med alt det, vi kan støtte med til den innovative del”, siger Claus.
To andre finalister
De to øvrige finalister i dysten om Årets Innovative Læreplads er Emmilie Joy Hansen og hendes elevplads Anders Mainz ApS samt Andreas Birk Gustafson og hans læreplads Hottinger Brüel & Kjær A/S. Dem kan du læse om her på hjemmesiden ffefonden.dk.
Den 5. november 2024 bliver det afgjort hvem af de tre nominerede kandidater, der løber med prisen. Den bliver uddelt i samarbejde med Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier ved en ceremoni i København.
Juryen består af Kasper Tidemann, Camilla Hutters og Claus Balck Mejlby.