Tilbage til oversigten over Fondens artikler

11.12.2024

Roskilde-elever vandt landsdækkende innovationskonkurrence for gymnasier

350 elever fra 12 institutioner deltog i dag i Fonden for Entreprenørskabs Global Goals Programme. De unges ideer handlede om alt fra kølepude til kørestolsbrugere til hjælp til børn med sprogforstyrrelser.

Fire elever fra Roskilde Katedralskole løb onsdag eftermiddag med sejren og 10.000 kroner i Fonden for Entreprenørskabs landsdækkende innovationskonkurrence 'Global Goals Programme' for STX-elever fra hele landet. 

Med udgangspunkt i FN's 17 verdensmål har mere end 1.300 elever i efteråret på et højt fagligt grundlag forholdt sig til verden og udviklet kloge løsninger på fælles samfundsmæssige udfordringer. Deres projekter har været en del af undervisningen i forskellige fag, og dertil har de deltaget i den landsdækkende konkurrence Global Goals Programme, der bliver afviklet i et samarbejde mellem Fonden for Entreprenørskab og Røde Kors.

Vindergruppens idé var en speciel temperaturregulerende og ergonomisk kølepude til kørestolsbrugere. Den imponerede dommerne i så høj grad, at gruppen strøg forbi de nærmeste konkurrenter, da finalen blev afviklet fra et studie hos Røde Kors i København.

Vinderne Therma Comfort kommer fra Roskilde Katedralskole, og de var mildest talt overraskede over deres sejr.

“Vi er rigtig glade, men også lidt i chok! Vi tror, at vi har vundet, fordi vi med vores produkt Therma Comfort måske kan være med til at forbedre og aflaste i en presset hverdag på sundhedsområdet. Vi vil bruge prisen i dag på at videreudvikle et bedre produkt og teste det på plejecentrene, så det i sidste ende kan komme ud på markedet”, sagde gruppen og fortsatte; 

“Det har været rigtig spændende at arbejde med en helt anden type undervisning og være kreativ på en helt ny måde. Det har også åbnet vores øjne for, at selv vi med relativt små ting også kan gøre en stor forskel.” 

Pitchet for dommere
Elever og dommere deltog online, mens vært Sofie Østergaard samlede trådene fra studiet hos Dansk Røde Kors på Blegdamsvej. De deltagende elever og dommere havde forinden pitchet og bedømt idéerne online. Samarbejdet mellem Fonden for Entreprenørskab og Dansk Røde Kors har kørt i flere år. Til stor glæde for den humanitære hjælpeorganisations danske generalsekretær, der arbejder i en verden, som stadig har brug for innovative unge mennesker til at se muligheder i udfordringer.

“Vi er glade for at være med i et partnerskab, der skaber værdi sammen med unge mennesker, og at FNs Verdensmål på den måde kan binde os sammen. For os er det skønt at se gymnasieelever, der reflekterer, og samarbejder om løsninger”, siger generalsekretær Anders Ladekarl, Dansk Røde Kors.  

Andenpladsen og 6.000 kroner gik til holdet 'Talestøtten' – også fra Roskilde Katedralskolen for deres idé, som er en hjemmeside, hvor børn med sprogforstyrrelsen DLD kan få hjælp og motivation til at lave taleøvelser og møde andre børn med DLD gennem tale-/legegrupper, ligesom forældre kan mødes og udveksle erfaringer. 

Tredjepladsen og 4.000 kroner blev vundet af gruppen 'RainCycle' fra Munkensdam Gymnasium med idéen om en multifunktionel løsning, der kombinerer plantekasser, siddepladser og opsamling af regnvand. Det opsamlede regnvand ledes i forskellige filtre, så det kan genanvendes til f.eks. rengøring og bilvask. 

Særpris til idé til bekæmpelse af ensomhed blandt unge
Udover priser til første-, anden og tredjepladsen uddelte Røde Kors en særpris og 5.000 kroner til gruppen “Ibens Hold” fra Egaa Gymnasium for deres idé til en platform, der skaber fysiske fællesskaber til bekæmpelse af ensomhed blandt unge. Gennem deres arbejde har de fundet ud af, at det særligt er i overgangen mellem ungdomsuddannelse, sabbatår og videre færd i livet, at det er svært for de unge. Holdet bruger teknologien til at skabe det fysiske møde. 

Holdet fik prisen, fordi de har udviklet en konkret idé, der ligger Røde Kors’ hjerte nært og på baggrund af deres store forarbejde og engagement med en gennemarbejdet løsning.

Dommerne var meget imponerende af holdets præsentation, og hvor langt de er nået. Det er en løsning, der er på vej ud i den virkelige verden.