Tilbage til oversigten over Fondens artikler

26.01.2024

To spirende startups modtager hver 100.000 kroner til nytårskuren

En løsning til at øge kirurgisk effektivitet og patientsikkerhed samt en kooperativ madleveringstjeneste ejet af lokale restauranter.

Det var de to idéer, der i Børsens flotte festsal hver fik tildelt vores Youth Startup Investment Potential legat på 100.000 kroner til Fonden for Entreprenørskabs nytårskur fredag den 26. januar. Det modtog de, fordi de udmærkede sig blandt mange unge startups med et særligt potentiale og som investeringsparate.

Den ene startup er Rheia Medical, der består af CEO, Trine Munch Agerskov, CSO, Zaki Krag Nielsen og CTO, Andreas Thorngaard Heitmann. De så et problem inden for kirurgi. Operationer der er mindst invasive som mulige har ændret lægefaget ved at reducere det kirurgiske snit og forbedre patienters bedring efter operationer. Der er så den udfordring, at kirurgen har dårligere mulighed for at bruge følesansen, når de navigerer rundt i området, der bliver opereret på. Dette betyder, at de er mere afhængige af at bruge deres synssans. Det ses også i bækkenkirurgi, hvor der desværre ofte sker utilsigtede skader på urinlederne. Skaderne opstår, fordi urinlederne kan være svære at lokalisere, da de kan sidde forskelligt fra person til person. De fleste skader opstår hos kvinder, da deres bækkenanatomi placerer urinlederne i en mere sårbar stilling sammenlignet med mænd. Dette gør disse skader til et vigtigt kvindesundhedsproblem.

Der har Rheia Medical fundet på en løsning, der har gjort, at de modtager 100.000 kroner støttet af Chr. Augustinus Fabrikker. Det var Claus Gregersen, administrerende direktør, der overrakte checken på scenen. Han udtaler: Jeg er meget begejstret og imponeret over, hvordan Rheia Medical ikke bare har formået at løse et vitalt problem for den enkelte patient, men også for samfundet. Vi har netop behov for flere iværksættere som kan skabe nye, danske vækstmuligheder og erhvervssucceser. Jeg håber, at den meget velfortjente pris, som Chr. Augustinus Fabrikker er glade for at støtte, kan inspirere andre lovende entreprenante talenter til at udfolde deres idéer."

CEO Trine Munch Agerskov fra Rheia Medical udtaler følgende om at modtage legatet: Vi er taknemmelige for pengene og også enormt beærede. Vi er superstolte og utroligt glade for, at der findes sådan nogle initiativer som Mikrolegat. CTO, Andreas Thorngaard Heitmann supplerer: Det er den bedste startup på startuplivet.

Yderligere modtog Dream Delivery og deres idé om en kooperativ madleveringstjeneste også et legat på 100.000 kroner fra Fonden for Entreprenørskab, hvor administrerende direktør Christian Vintergaard overrakte checken til CEO, Malte Mathies Løcke, CTO, Jacob Olesen, COO Ferdaus Safi og Lead Frontend Developer, Mads Conrad Strei. De ser et problem inden for madlevering. Det er et stort marked, men det er de lokale arbejdere, forbrugere og restauranter, der betaler prisen. På grund af den store konkurrence indenfor markedet bliver priserne hævet og servicen forringet. Det gælder både for kurerer, der oplever dårlige arbejdsforhold, restauranter, der mister kontrol, kontakt med kunderne og oplever høje priser fra madleveringsplatformene og for kunderne, der oplever høje priser, kold mad og dårlig kundeservice.

Deres løsning går på et demokratisk ejerskab. Deres virksomhed er en kooperativ madleveringstjeneste. Det betyder, at den er ejet og kontrolleret af lokale restauranter. Ved at dele det ud blandt de mennesker, der laver og leverer maden, hacker de markedet og gør madlevering til en gevinst for lokale forbrugere, arbejdere og virksomheder. De vil hjælpe restauranter med at danne et kooperativ, der håndterer madleverancer, kundeservice og kollektiv markedsføring. Samtidig vil kurerer også få fair arbejdsforhold.

COO Ferdaus Safi udtaler om at modtage legatet: Det er et kæmpe skulderklap, det er validering, det giver selvtillid og gejst, som vi kan køre på. CTO, Jacob Olesen supplerer: Det er fedt at få bekræftet vores team, og at vi kan gå op sammen og modtage legatet. Det betyder meget.

Komitéen bag udvælgelsen af de to startups bestod af Anne-Louise Thon Schur, Managing Partner, Vår Ventures, Christian Grøndahl, Co-founder, SNIPR Biome og Louise Lachmann, Iværksætter og Business Angel. De udtalte om de to startups, at det er virksomheder, de stærkt regner med at se mere til i fremtiden, og at de håber, at de får en bred udbredelse. Det er nogle stærke teams, og det er enormt spændende at se de små virksomheder, inden de bliver store.

Fonden for Entreprenørskab fejrede årsdag og hyldede entreprenørskaben sammen med partnere, iværksættere, politiske ordførere, ambassadører, programvindere, uddannelsesledere, undervisere, lærere, kolleger og andre med interesse i iværksætteri, innovation og entreprenørskab.

I år blev der sat fokus på, hvordan vi skaber en fremtid uden barrierer for entreprenørskab i skoler og uddannelser. Der blev også takket for det gode samarbejde. Vi kunne ikke gøre det uden stor opbakning fra stærke samarbejdspartnere.

Billede: Rasmus Degnbol.