Tilbage til oversigten over Fondens artikler

17.11.2022

Tusinder fejrede Danmarks største entreprenørskabsfestival: Se vinderne her

 

Tusinder af elever, studerende, lærere, undervisere, iværksættere og mange flere fejrede entreprenørskaben, da vi tirsdag afholdt Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen i København. Udover DJ, underholdning og iværksætteroplæg pitchede børn og unge fra vores programmer og konkurrencer hen over dagen deres idéer foran dommere i form af frivillige erhvervsfolk.  Vi har samlet alle de dygtige vinderes idéer på tværs af uddannelsesniveauer herunder. 

 

Projekt Edison: Team Julika

 

Der var masser af gode, innovative, bæredygtige idéer, da vi tirsdag afviklede Projekt Edison Østfinalen i Øksnehallen i København.

 

Sejren gik til 13-årige Julika Fangel Kolls fra Antvorskov Skole og hendes idé med køreledninger til lastbiler og et projekt om at lade lastbilerne op med solenergi på motorvejen til brug ved kørsel på de mindre veje. 


Det er så godt tænkt, at borgmesteren i Slagelse gerne vil have et møde med Julika. Hun var forståeligt nok meget glad for sejren.


- Det er rigtig vildt, og jeg er meget glad. Ideen kom, da jeg undersøgte, hvad der forurener mest i Danmark. Det var lastbilerne, siger Julika.
De fire øvrige finalister er:


Hyggehjørnet fra Nykøbing Falster Realskole for deres projekt med at mindske ensomhed blandt unge.


Team Madspildsfestival fra Hellerup Skole med deres idé om en event, der kan samle byen og undgå madspild.


The Boyz fra Kobberbakkeskolens afdeling Sjølund ved Næstved, der med en bæredygtig sut vil give børn mulighed for at plante et træ med det frø, der er i suttens hank, når de er færdige med at bruge den. 


Børnene af Elon Musk fra Ellebækskolen Kalby Ris ved Næstved for deres idé til sensorer på gadelamper. 


De fem grupper skal nu møde de bedste grupper fra Vestdanmark ved det vestdanske finaleshow Danish Entrepreneurship Festival, der afholdes i Fredericia 30. november.

 

Idékonkurrencen for grundskoler: FOMO
I en anden konkurrence for grundskolen - idékonkurrencen - løb de fire efterskoleelever Villads Roschmann, Birk Aner Storm, Kirstine Vase Hagn-Meincke og Thit Dam (foto nedenunder) fra Vesterdal Efterskole i Nørre Aaby på Fyn med 10.000 kroner for idéen til et brætspil, der sætter fokus på fear of missing out (FOMO) og stress. 

 


Tech Innovation Programme: Wristguard Extend It

 

En anden af konkurrencerne var Tech Innovation Programme målrettet elever fra HTX. Her løb teamet Wrist Guard – Extend It fra Next fra Sukkertoppen Gymnasium i København med førstepladsen og 10.000 kroner. Bag Wrist Guard står eleverne Ayman R. Elbali, Durlav Sharma og Thorbjørn J. Bjerrum.

 

Wrist Guard er en innovativ og bæredygtig håndledsbeskytter til eksempelvis skatere, som kan justeres i størrelsen, så man kan bruge den, selvom hånden vokser. På den måde skal man ikke skifte ud og købe nye hver gang, man vokser ud af den gamle. De tre elever var glade for prisen.

 

- Vi ville selvfølgelig gerne vinde og det føles utrolig godt så rent faktisk at løbe med titlen. Vi vandt ikke sidst runde, så vi har lært, at man aldrig skal give op. Og nu står vi her. Vi kom med en drøm, og vi forlader Tech Innovation Programme med en drøm på 10.000 og en flot titel, siger Ayman R. Elbali.

 

Business Mind Programme: Klog På Innovation

 

Seks elever med team-navnet 'Klog på Innovation' fra HHX på Helsingør Gymnasium vandt finalen i Business Mind Programme.

Holdet har udviklet et fysisk brætspil, der hjælper lærerne med at gennemføre et sjovt og skærm-frit element i undervisningen. For lærerne betyder det mindre forberedelse til repetition. For eleverne betyder det en sjovere undervisning og repetitionaf fagbegreber.

De seks elever var glade og stolte over prisen.

- Det er superfedt. Vi troede ikke, vi ville vinde. Vi har lært meget af at være iværksættere og bare at hoppe ud i det. Man skal stole på sig selv og ikke være bange for at fejle. Det viser sig, at alt er muligt, siger Arthur Holm fra teamet.

Business Mind Programme sætter spot på iværksætteri og den indledende forståelse af virksomhedsdrift og opbygningen af et entreprenørielt mindset. Formålet med konkurrencen er at give unge i Danmark mulighed for at teste og afprøve deres nyudviklede idéer uden for uddannelsesrammen. Formålet er også at skabe et rum, som giver unge mulighed for på et tidligt stadie i deres entreprenørskabsproces at modtage kvalificeret sparring og rådgivning fra erhvervsfolk og iværksættere fra hele landet.


Kickstart Programme: Venus Workwear

 

Seks elever fra Aalborg Handelsskole vandt tirsdag den nationale finale i Kickstart Programme med deres projekt med arbejdstøj til plus size kvinder.

Kickstart Programme er et iværksætterprogram for erhvervsuddannelser og finalen blev gennemført i samarbejde med vores partnere Think Human Foundation og HK Danmark.

- Det er surrealistisk. Fuldstændig vanvittigt. Det havde vi slet ikke forventet, lød det fra Laura Pedersen efter overrækkelsen af checken på 10.000 kroner fra Think Human Foundation.

Andenpladsen og 6000 kroner gik til Team Traktor fra CELF Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster for en idé om opsamling af regnvand til brug i blandt andet toiletter.

Et hold fra SOSU H i København tog tredjepladsen for deres forslag til en ny fraværsaftale for psykisk udfordrede unge på ungdomsuddannelserne.

En særlig bæredygtighedspris på 7000 kroner stiftet af HK Danmark gik til "SU ma" fra CELF for deres hjemmeside for SU modtagere med billige madløsninger.

Til finalen i Kickstart Programme i Øksnehallen deltog cirka 140 elever fordelt på 40 hold.

 

Mikrolegat: 250.000 kr. uddelt til 6 studenterstartups


Seks nye startups, der alle er opstået i studietiden, gjorde sig under festivalen fortjent til Mikrolegater, der kan være med til at give virksomhederne luft under vingerne. 


Legaterne fordelte sig således:

Nordan Footwear, Aalborg Universitet (København) – 25.000 kroner
Kort om idé: At skabe en skræddersyet sko til kvinder lavet on-demand, så der kun bliver produceret det, der er brug for og i de rette størrelser. Kombination af nyere teknologi med klassisk håndværk i et innovativt og kreativt design.


Rumett, KEA - Københavns Erhvervsakademi – 50.000 kroner
Kort om idé: At bruge askeaffald som har været igennem en rensningsproces til gipsplader. Aske er et uorganisk brandblokerende materiale, så det vil beskytte den indvendige bygningsstruktur. Det kan også bruges til indvendige, ikke-bærende vægge og loftsplader, så det er fleksibelt.


Sustainable Waste Sorting Solution, Det Kongelige Akademi – 50.000 kroner
Kort om idé: At give husholdninger og kontorer en kompakt og æstetisk tiltalende affaldssorterings mulighed, som er bæredygtigt lavet fra genbrugte materialer, der kommer i en bred variation af forskellige justerbare konfigurationer, som kan tilpasses ethvert sted.


Prmit, Copenhagen Business School – 50.000 kroner
Kort om idé: En løsning til virksomheder som gør det nemmere og mere automatisk at håndtere de Data Subject Access Request (DSAR), de modtager fra private brugere samt øge deres datagennemsigtighed og forbrugertillid. På den måde bliver både enkeltpersoner og virksomheder serviceret.


Bolby Design, Erhvervsakademi Dania – 50.000 kroner
Kort om idé: CE godkendt, danskproduceret lampe ved navn Cudos med nytænkt design af grundlæggernes morfars designlampe fra 60’erne/70’erne. Deres lampe er allerede på det danske marked.


N(y)oomoon, Aalborg Universitet – 24.300 kroner
Kort om idé: At gøre menstruationskoppen til kvinders foretrukne valg. Det skal være let for førstegangsbrugere at bruge koppen. Det skal være et grønt og bæredygtigt alternativ, da koppen i sig selv er bæredygtig.

I alt: 249.300 kroner.

 

Udover de mange vindere deltog hundredevis af andre hold med dygtige elever og studerende, som alle har været en del af undervisningsforløb og programmer, som sætter virkeligheden på skoleskemaet via entreprenørskabsundervisning. Alle får de øgede evner til at skabe, forandre og gøre en forskel, og det var det, vi fejrede tirsdag til Danish Entrepreneurship Festival i Øksnehallen, København. 

D. 30. november gentager vi fejringen i Messe C Fredericia, hvor blandt andet Projekt Edison-finalen afgøres, hvor flere Mikrolegater uddeles, og hvor endnu flere hold på tværs af uddannelserne deltager med deres idéer. Læs mere om programmet her