Tilbage til oversigten over Teknologipagtens artikler

02/06/2022 00:00

DM-vindere vil forhindre nedslidte smede

Der var stor jubel og brede smil, da seks studerende fra to forskellige uddannelser torsdag blev kåret som danmarksmestre i undervisningsprogrammet Start Up Programme. Kåringen fandt sted i den gamle børssal hos Dansk Erhverv i København.

- Det havde vi ikke regnet med. Vi er meget beærede og lidt i chok, sagde et af gruppens medlemmer, Andreas Stensig efter prisoverrækkelsen.

Fire maskinmesterstuderende fra Simac i Svendborg har sammen med to studerende fra Erhvervsakademiet Aarhus udviklet en robot, der kan erstatte gentagne bevægelser i små og mellemstore virksomheder. Selve robotarmen er ikke ny, men det er hovedet, der kan lave gevind. Opfindelsen skal forhindre smede i at blive slidt af mange gentagne bevægelser. Et scenarie, som et af gruppens medlemmer, Mette Dam Nielsen, kender alt for godt fra sin smedefamilie.

- Min farfar var nedslidt, min far er nedslidt, men min bror skal ikke være nedslidt, sluttede hun dagens pitch fra scenen.

Gruppen fik rosende ord med fra dommerne, der især roste den tredobbelte gevinst ved opfindelsen, idet den både gavner den enkelte smed, der slipper for gentagne bevægelser og i stedet kan bruge tiden på andre opgaver, gør små og mellemstore virksomheder mere konkurrencedygtige og sikrer en bedre økonomi ved at automatisere dele af produktionen.

- Holdet bygger bro mellem innovation og teknologi i virksomhederne blandt andet fordi I selv repræsenterer begge sider. Vi er overbeviste om, at I vil lykkes med jeres projekt, lød det fra dommerne ved overrækkelsen.

De seks gruppemedlemmer skal nu ændre deres sommerferieplaner, så de kan repræsentere Danmark ved EM i Tallin midt i juli.