Tilbage til oversigten over Fondens artikler

08.05.2024

“Verden bliver et bedre sted”: Snart kan du slippe for at forlade koncerten for at hente øl

Hvordan gør man verden til et bedre sted? Måske umuligt at svare på. Men tirsdag kom en forsamling af studerende med 35 gode bud på konkrete projekter, der skal gøre netop det. Det gjorde de som led i de regionale mesterskaber i Start Up Programme.

 

“Det handler ikke bare om at stifte virksomheder, men at verden bliver et bedre sted.”

Sådan satte Steen Enemarks Kildesgaard, rektor på KEA - Københavns Erhvervsakademi, rammen for en dag i innovationens tegn ved åbningen af de regionale mesterskaber i Start Up Programme - en entreprenørskabskonkurrence arrangeret af Fonden for Entreprenørskab.

“Vi kan se gevinsterne ved, at vores studerende bliver trænet i den selvstændige måde at tænke på, som er nødvendig for at arbejde entreprenant,” fortsatte han.

Og de projekter, som 35 hold af studerende fra uddannelsesinstitutioner i den østlige del af landet er i gang med at udvikle, skal fremover være med til at gøre netop det, som rektoren fremhævede - altså, gøre verden til et bedre sted.

Med for eksempel stolen “Sook”, udviklet af to studerende fra KEA, som skal gøre pædagoger, forældre og andre omsorgsydere i stand til at sidde på gulvet med børn - uden de gener, der ellers kan komme af den slags positioner.

Eller sådan noget som “SIF’s”, der har lavet sutter, hvor det kun er gummidelen, man behøver at skifte ud - for at spare penge og plastik.

Idéerne stak i alle retninger. Men uanset var dagens vigtigste mission for deltagerne at overbevise rækken af frivillige dommere fra alle grene af erhvervslivet om, at deres idé fortjente en podieplads. Og sikre sig en plads til Danmarksmesterskabet i entreprenørskab til juni.

Og hvem var så i stand til at gøre det?

Førstepladsen i Start Up-kategorien - som betyder, at de studerende har arbejdet på idéen udelukkende på indeværende semester - gik til Tab Up. Holdet af studerende fra Cphbusiness har forvandlet fadølsanlægget til en rygsæk. En idé, der skal sælges til festival- og koncertvenues. Således slipper gæsterne for at forlade deres gode spot for at få genopfyldt koppen.

“Det har bare givet endnu mere blod på tanden, at vi skal videre til DM. Vi havde slet ikke regnet med at vinde her,” siger Frederik Vestergaard, som er en af idémagerne bag Tab Up.

“Vi har klart fået noget selvtillid og tro på os selv - så nu skal det ud i virkeligheden.”

Andenpladsen landede hos Securope. En gruppe studerende fra Svendborg Internationale Maritime Academy, SIMAC, har tænkt på en løsning, der skal forhindre drukneulykker på havnene - et reb, der hænger mellem stiger og kaje. Når man tager fat i det, udløses en alarm, og det kan desuden bruges til at finde hen til stigen, er man faldet i vandet. 

Mens vinderen af Grow Up-kategorien - som betyder, at de studerende har brygget på projektet i lidt længere tid - gik til MEWI fra KEA. Mette Hansen, som står bag, har udviklet en efterfødselstrusse med design til isbind og varmeposer.

De tre hold er altså sikrede en plads til DM. Samtidig blev der uddelt pladser til kategorivindere samt tre wildcards. Derfor kan man bl.a. møde følgende hold og projekter til DM i starten af juni:

  • Tab Up
  • SECUROPE
  • MEWI
  • Bedo-Meter
  • Travel Vision
  • SEWSCRIBE
  • SIF’s
  • Høgh & Lange

Med partnerskab sammen med EY modtager de tre vindende hold pengepræmier på henholdsvis 10.000 dkk til Start Up-førstepladsen og 5.000 til Start Up-andenpladsen og Grow Up-vinderen.