Tilbage til oversigten over Fondens artikler

04.05.2022

Kun hver fjerde nye virksomhed er stiftet af en kvinde

Kvinder halter fortsat efter mændene, når det kommet til antallet af og succesen med nystiftede virksomheder. Det viser analysen ”Nye virksomheder og brancher og køn – en temaanalyse med fokus på diversitet i brancher” som udkommer i dag.

 

Ud af de 18.334 virksomheder, der blev stiftet i 2019 kan der kobles køn på 18.081. Af disse har kun 4805 - eller 26,6 procent - en kvindelig hovedstifter, og det er ærgerligt, mener Fondens direktør Christian Vintergaard.

 

- Det er min erfaring, at kvinder er lige så passionerede og lige så dygtige som mænd, men desværre tror de ofte mindre på deres evner til at starte en virksomhed end mænd. Det skyldes blandt andet, at de mangler nogen at spejle sig i. Men alle har ret til at udfolde sine drømme, så vi må blive bedre til at give kvinderne modet til at kaste sig ud i iværksætteri, siger han.

 

Det er i branchen ”videnservice”, at kvinderne er bedst repræsenteret, viser analysen, som er baseret på de seneste tal fra Danmarks Statistik. Her har op mod hver tredje nye virksomhed en kvindelig stifter. Branchen beskæftiger sig bl.a. med juridisk bistand, bogføring og revision, virksomhedsrådgivning, forskning og udvikling, reklame og markedsføring, arkitekt og ingeniørvirksomhed samt andre liberale, videnskabelige og tekniske tjenesteydelser.

 

Uddannelse og rollemodeller

Kønsbalancen kan dog godt ændres, hvis man skeler til, hvad der motiverer kvinder til at blive iværksættere.

 

- Vi ved, at kvinder savner rollemodeller, som kan inspirere dem. Så dem skal vi blive bedre til at fremhæve. Vi ved også, at der er en større tilbøjelighed til at blive iværksætter, hvis man er blevet præsenteret for genren i løbet af sin uddannelse. Entreprenørskab og iværksætteri er for alle, og netop gennem uddannelse kan vi ramme alle lige. Gennem grundlæggende færdigheder i grundskolen, på ungdomsuddannelser og på videregående uddannelser kan vi derfor motivere pigerne til at starte egen virksomhed, siger Christian Vintergaard.

 

Analysen viser desuden, at mens virksomheder stiftet af mænd gennemsnitligt skaber 1,9 fuldtidsstilling, så genererer kvinders nystartede virksomheder 1,2 fuldtidsstilling.

 

Fonden for entreprenørskab har for nylig udgivet en publikation med seks anbefalinger til fokusområder, der kan øge antallet af kvindelige iværksættere. Læs den her.

 

 

Hele analysen om nye virksomheder, køn og brancher kan læses her.